Chocolate chip cookies czyli amerykańskie ciasteczka..Proste do zrobienia...i co najważniejsze smaczne, kruche, rozpływają się w ustach....polecam..Składniki na około 30 sztuk:1 szkl. gorzkich czekoladowychgroszków (chocolate chips) lub posiekanej czekolady1 szkl. mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli170 g posiekanej margaryny1/4 szkl.ciemnego brązowego cukru1/4 szkl.drobnego cukru1 żółtko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskichWszystkie składniki, oprócz czekolady i orzechów zmiksować. Następnie dodać czekoladę, orzechy, wymieszać.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem.Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić. Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę.