ßßß Cookit - przepis na Smażony dorsz

Smażony dorsz

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Uwielbiam dorsza, dla mnie to jedna z najlepszych ryb. Dorsz to drapieżna ryba morska sporych rozmiarów, łatwo dostępna oraz bardzo pożywna. Żyje w północnej części Oceanu Atlantyckiego, a także w morzach północnej Europy. Najczęściej łowionymi przedstawicielami tego gatunku są dorsz atlantycki, dorastający do nawet 2 m, a także dorsz bałtycki, którego maksymalna długość to około 1,3 m. A jednak solidny, dorodny kawałek dorsza bałtyckiego to towar, którego nie można kupić na żadnym stoisku rybnym. Dlaczego? Nie rozumiem. W każdym przyzwoitym sklepie czy stoisku można kupić piękne, dorodne filety z dorsza atlantyckiego. Jest on niewiele większy od tego bałtyckiego, a z dorsza bałtyckiego filety są małe, najczęściej ościste i wyjątkowo cienkie. Pomimo wszelkich chęci do wykorzystywania i promowania polskich ryb, z powodów prostych jak drut – moi najbliżsi nie cierpią ryb z ościami – wybrałam polędwiczki z dorsza atlantyckiego.
Mięso dorsza ma biały kolor, jest raczej neutralne w smaku. Dorsz jest dość mało kaloryczną rybą (zawiera stosunkowo niewielką ilość kwasów tłuszczowych). Można znaleźć w nim różne, cenne substancje t.j. białko, selen, witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, B1 oraz B2, a także witaminy A i PP. Zawiera też dużo jodu.
Warto jeść ryby! Dla zdrowia i ładnej sylwetki
Porcja dla 4 osób
Składniki:
2 średnie polędwiczki z dorsza atlantyckiego
sól i pieprz
3 łyżki mąki pszennej
2 pełne łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania:
Polędwiczki podzielić na 4 części i przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło. Każdą polędwiczkę obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano, ok. 4 minuty z każdej strony. Korzystając z cieńszych kawałków ryb trzeba odpowiednio skrócić czas smażenia.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i pyszną surówką z kiszonej kapusty .
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/01/smazony-dorsz