Wykonanie
Poziom trudnościUwielbiam
dorsza, dla mnie to jedna z najlepszych ryb.
Dorsz to drapieżna
ryba morska sporych rozmiarów, łatwo dostępna oraz bardzo pożywna. Żyje w północnej części Oceanu Atlantyckiego, a także w morzach północnej Europy. Najczęściej łowionymi przedstawicielami tego gatunku są
dorsz atlantycki, dorastający do nawet 2 m, a także
dorsz bałtycki, którego maksymalna długość to około 1,3 m. A jednak solidny, dorodny kawałek
dorsza bałtyckiego to towar, którego nie można kupić na żadnym stoisku rybnym. Dlaczego? Nie rozumiem. W każdym przyzwoitym sklepie czy stoisku można kupić piękne, dorodne
filety z dorsza atlantyckiego. Jest on niewiele większy od tego bałtyckiego, a z
dorsza bałtyckiego filety są małe, najczęściej ościste i wyjątkowo cienkie. Pomimo wszelkich chęci do wykorzystywania i promowania
polskich ryb, z powodów prostych jak drut – moi najbliżsi nie cierpią ryb z ościami – wybrałam
polędwiczki z
dorsza atlantyckiego.
Mięso dorsza ma biały kolor, jest raczej neutralne w smaku.
Dorsz jest dość mało kaloryczną
rybą (zawiera stosunkowo niewielką ilość kwasów tłuszczowych). Można znaleźć w nim różne, cenne substancje t.j.
białko, selen, witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, B1 oraz B2, a także witaminy A i PP. Zawiera też dużo
jodu.Warto jeść
ryby! Dla zdrowia i ładnej sylwetkiPorcja dla 4 osóbSkładniki:2 średnie
polędwiczki z
dorsza atlantyckiegosól i
pieprz3 łyżki
mąki pszennej2 pełne łyżki klarowanego
masłaSposób przygotowania:
Polędwiczki podzielić na 4 części i przyprawić
solą i
pieprzem.


Na patelni rozgrzać
masło. Każdą polędwiczkę obtoczyć w
mące i usmażyć na rumiano, ok. 4 minuty z każdej strony. Korzystając z cieńszych kawałków ryb trzeba odpowiednio skrócić czas smażenia.



Podawać z gotowanymi
ziemniakami i pyszną surówką z
kiszonej kapusty .

Smacznego!