Wykonanie
Ziemniaczki w innej formie, placuszki mogą być spożyte jako dodatek do obiadu, jak i danie główne, polane pikantnym
sosem czosnkowym lub np
pieczarkowym, do tego na górę np złota
cebulka i ulubiona surówka :)
przepis pochodzi z tej strony0,5 kg ugotowanych dobrze pogniecionych
ziemniaków100 gram
mąki pszennej50 gram miękkiego
masłasól,
biały pieprz do smaku
Ziemniaki wymieszać dobrze z
masłem, dodać
przyprawy, dosypywać stopniowo
mąkę zagniatając ciasto. Jeśli ziemniaczki będą mączyste, wtedy ta ilość
mąki będzie wystarczająca i ciasto nie będzie się kleić. Ciasto podzielić na dwie części. Na papierze do pieczenia (nie podsypując
mąką) z pierwszej części formujemy okrąg o grubości około 1 cm. Dzielimy go na 6-8 trójkątów. Placuszki smażymy na suchej teflonowej patelni na złoto z obu stron. To samo robimy z drugą częścią ciasta.Ja te placuszki podałam z pieczonym
kurczakiem i
sałatką wielowarzywną.Odradzam smażenia ich na
oleju, gdyż ciasto będzie przypieczone z zewnątrz, a "ciapate" w środku.