ßßß
przepis pochodzi z tej strony0,5 kg ugotowanych dobrze pogniecionych ziemniaków100 gram mąki pszennej50 gram miękkiego masłasól, biały pieprz do smakuZiemniaki wymieszać dobrze z masłem, dodać przyprawy, dosypywać stopniowo mąkę zagniatając ciasto. Jeśli ziemniaczki będą mączyste, wtedy ta ilość mąki będzie wystarczająca i ciasto nie będzie się kleić. Ciasto podzielić na dwie części. Na papierze do pieczenia (nie podsypując mąką) z pierwszej części formujemy okrąg o grubości około 1 cm. Dzielimy go na 6-8 trójkątów. Placuszki smażymy na suchej teflonowej patelni na złoto z obu stron. To samo robimy z drugą częścią ciasta.Ja te placuszki podałam z pieczonym kurczakiem i sałatką wielowarzywną.Odradzam smażenia ich na oleju, gdyż ciasto będzie przypieczone z zewnątrz, a "ciapate" w środku.