Wykonanie
Dawno nie robiłam kopytek, szukałam dobrego przepisu na ciasto..Niby kopytka robi się bardzo łatwo ale..nie lubię jak ciasto klei się do rąk, z pomocą Darii zrobiłyśmy pyszny obiad . D o kopytek Daria zrobiła
sos grzybowy i surówkę z
marchewki(przepis prezentowała na naszym blogu z kluseczkami śląskimi).Składniki na kopytka3 szklanki
mąki pszennej1,5 kg ugotowanych
ziemniaków1 jaj koszczypta
soliWykonanie
Ziemniaki wcześniej ugotowane i jeszcze lekko ciepłe przeciskamy przez przeciskarkę.
Ziemniaki mieszamy z
mąką. Z wyrobionego ciasta formujemy długi kawałek, mniej więcej o szerokości 5 cm z którego wycinamy mniejsze kawałki na skos. Tak przygotowane kopytka wrzucamy na wrzątek, gotujemy 5 minut.
opracowała Edyta