Wykonanie
![](/Data/Images/mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com\2012_slash_02_slash_499-placki-z-gotowanych-ziemniakow/l/-1415107896.JPG)
Zdarza się, że zostają
ziemniaki z obiadu..? to proszę mam sposób na ich wykorzystanie ... Robię je dość często, moje córki zajadają je z
dżemem. ..robiłam również placki
drożdżowe, ale te dla mnie lepiej smakują.. Z okazji Walentynek można pokusić się o zrobienie takich serduszek...0,5 kg ugotowanych
ziemniakówokoło 0,5 szkl.
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejsólJa prawdę mówiąc nigdy nie ważę
ziemniaków i
mąki dodaję tyle , aby ciasto nie było ani za rzadkie ani za gęste.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać
mąki,
jajko ,
sól. Wszystko razem wymieszać. Z masy formować nieduże placuszki lub ciasto rozwałkować na desce podsypanej
mąką i wycinać np .
serca.. Kłaść delikatnie na
olej i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki układać na ręczniku papierowym...
![](/Data/Images/mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com\2012_slash_02_slash_499-placki-z-gotowanych-ziemniakow/l/-1735389198.JPG)
Można również zrobić takie oto paluszki..