Wykonanie
Proste ciacho w smaku przypominające trochę babkę zwieńczone
bezą kokosową. Smaczne ale ja polecam dodać do ciasta
skórkę cytrynową, z
limonki lub jakąś
przyprawę korzenną, żeby je trochę ożywić i nadać konkretnego charakteru :) Śmiało
mogę powiedzieć, że ciasto bezproblemowe i chyba nikt nie powinien
mieć z nim problemu, zważywszy na fakt, że wyciągnęłam je z piekarnika po czym zorientowałam się,że jest jeszcze niedopieczone. Ponownie wrzuciłam do pieca myśląc - jak nic wyjdzie zakalec. Jednak nic takiego się nie stało :) Przepis z Te j strony.

Składniki :5 jaj1 szklanka
maślanki1 i 1/2 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1/2 szklanki
oleju z pestek
winogron ( zastąpiłam
olejem rzepakowym )2 i 1/2 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g wiórek
kokosowychMąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.2
jajka, 3
żółtka i szklankę
cukru ubijamy na jasną, gęstą masę. Następnie dodajemy
maślankę i cienką stróżką wlewamy
olej miksując na najniższych obrotach. Na końcu stopniowo partiami dodajemy
mąkę i
cukier waniliowy.Dodając
mąkę najpierw mieszałam szpatułka ale kiedy porobiły mi się grudki wymieszałam mikserem na najniższych obrotach. Nie zaszkodziło.Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą.W osobnej misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli a pod koniec ubijania dosypujemy partiami pozostałą część
cukru. Na koniec wsypujemy
wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Całość wykładamy równomiernie wierzch ciasta.Pieczemy w temp. 180°C przez 40 minut ( u mnie 10 minut dłużej ).Smacznego :)