ßßß Cookit - przepis na Ciasto weekendowe Ewy Wachowicz

Ciasto weekendowe Ewy Wachowicz

nazwa

Wykonanie

Proste ciacho w smaku przypominające trochę babkę zwieńczone bezą kokosową. Smaczne ale ja polecam dodać do ciasta skórkę cytrynową, z limonki lub jakąś przyprawę korzenną, żeby je trochę ożywić i nadać konkretnego charakteru :) Śmiało mogę powiedzieć, że ciasto bezproblemowe i chyba nikt nie powinien mieć z nim problemu, zważywszy na fakt, że wyciągnęłam je z piekarnika po czym zorientowałam się,że jest jeszcze niedopieczone. Ponownie wrzuciłam do pieca myśląc - jak nic wyjdzie zakalec. Jednak nic takiego się nie stało :) Przepis z Te j strony.
Składniki :
5 jaj
1 szklanka maślanki
1 i 1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju z pestek winogron ( zastąpiłam olejem rzepakowym )
2 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórek kokosowych
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
2 jajka, 3 żółtka i szklankę cukru ubijamy na jasną, gęstą masę. Następnie dodajemy maślankę i cienką stróżką wlewamy olej miksując na najniższych obrotach. Na końcu stopniowo partiami dodajemy mąkę i cukier waniliowy.
Dodając mąkę najpierw mieszałam szpatułka ale kiedy porobiły mi się grudki wymieszałam mikserem na najniższych obrotach. Nie zaszkodziło.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli a pod koniec ubijania dosypujemy partiami pozostałą część cukru. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Całość wykładamy równomiernie wierzch ciasta.
Pieczemy w temp. 180°C przez 40 minut ( u mnie 10 minut dłużej ).
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/04/Ciasto-weekendowe-Ewy-Wachowicz.html