ßßß Cookit - przepis na Ciasto na maślance wg Ewy Wachowicz

Ciasto na maślance wg Ewy Wachowicz

nazwa

Wykonanie

Łatwe ciasto, robi się prawie samo, smakiem zachwyca i znika w mgnieniu oka. Bardzo trafnym dodatkiem jest beza kokosowa na górze tego ciasta bez niej było by nijakie. Piekłam w formie o średnicy 23 cm, w 180 stopniach przez 50 minut, jednak po 50 minutach warto sprawdzić ciasto patyczkiem dla pewności. Przepis pochodzi ze strony ewawachowicz.pl
Składniki:
5 jajek
1 1/2 szklanki cukru (dałam mniej)
łyżka cukru waniliowego
szklanka maślanki (u mnie truskawkowa)
1/2 szklanki oleju z pestek winogron (dałam olej)
2 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Szklankę cukru, cukier waniliowy, 2 jajka, 3 żółtka utrzeć mikserem na gładką masę następnie wlać olej i maślankę oraz wsypać mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz zmiksować. Ciasto wylać na blaszkę.
Pozostałe 3 białka ubić na sztywno razem z połową szklanki cukru pod koniec dodając wiórki kokosowe. Pianę wyłożyć na ciasto. Upiec.
Źródło:http://lubieessc.blogspot.com/2016/02/ciasto-na-maslance-wg-ewy-wachowicz.html