Wykonanie
Lato w pełni,
śliwki rosną, aż żal nie skorzystać i nie zrobić ciasta. Przepis dostałam od chrzestnej Martyny i postanowiłam wykorzystać. Potwierdzam, ciasto szybkie i smaczne;)

Potrzebne składniki:2
jajka2,5 szklanki
mąkicukier waniliowy1,5 szklanki
cukru1 szklanka
maślanki1/2 szklanki
oleju ( ja dałam
olej rzepakowy Rapso )2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 1/2 kg
śliwek na kruszonkę - 1/3 kostki
margaryny, 2 łyżki
cukru, łyżka kartoflanki, ok. 2 szklanek
mąkicukier puderSposób wykonania:Do miski wbijamy 2
jajka. Dodajemy 2,5 szklanki
mąki,
cukier waniliowy, 1,5 szklanki
cukru, 1 szklankę
maślanki, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia. Dolewamy 1/2 szklanki
oleju.Całość miksujemy na wolnych obrotach. Wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.
Śliwki myjemy, kroimy na ósemki, obtaczamy w
mące. Układamy w cieście skórką do dołu.Posypujemy kruszonką - mieszamy 1/3 kostki
margaryny, 2 łyżki
cukru, łyżkę kartoflanki i ok. 2 szklanek
mąki. Posypujemy ciasto.Pieczemy ok. 45 min. w 170,180 st. Możemy posypać
cukrem pudrem.Smacznego !