Wykonanie
Dwa
razy już go piekłam i muszę przyznać, że na tym nie koniec. Jest tak smaczny, ze chciałoby się go jeść na okrągło. Przepis z bloga White
plate .

Składniki na ciasto :200-230 g
mąki pszennej (
make należy dosypywać stopniowo )50 g
mleka50 g
wody1 płaska łyżka
mleka w proszku40 g miękkiego
masła1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1/4 łyżeczki
białego pieprzu ( można zastąpić czarnym )30 g świeżych
drożdżyNadzienie :150 g
sera ( u mnie red lancester i
grana padano czasami dodaję zwykły
żółty ser ) startego na małych oczkach1/2
czerwonej cebuli bardzo drobno posiekanejlistki z kilku gałązek świeżego
tymianku ( można zastąpić suszonym )Ponad to :1
jajo1 łyżka
wody1/8 łyżeczki
pieprzuZ podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie
oliwą, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na podwojenia objętości.Wszystkie składniki farszu połączyć lub zmiksować w malakserze.Kiedy ciasto wyrośnie wałkujemy je na prostokąt o ok 1 cm grubości. Smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Rulon przecinamy przez cały środek pozostawiając od góry nie nacięte ok 3-4 cm ciasta. Odwracamy nadzieniem do góry i zawijamy w warkocz ( Tutaj pokazane jest obrazkowo ). Następnie zlepiamy oba końce razem, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do formy.Warkocz smarujemy z wierzchu
jajkiem rozbełtanym z
wodą i posypujemy
pieprzem. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut.Pieczemy w temp. 180°C przez 30-40 minut.Smacznego :)