ßßß
Kukułkabiszkopt czekoladowy5 jajek1/2 szklanki cukru1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej (2 łyżki mąki zastępujemy ciemnym kakao)masa śmietankowa600 ml śmietanki 30%4 łyżeczki żelatyny4 łyżki cukru pudrupolewa czekoladowa:100g czekolady mlecznej100g czekolady gorzkiej5 kieliszków wódki czystej1/2 szklanki cukru1/4 szklanki mlekadodatkowo:biszkoptyZ podanych składników upiec biszkopt, ostudzić, przeciąć wzdłuż na dwa blaty.Polewa czekoladowa: czekolady połamać na mniejsze kawałki, dodać mleko, cukier i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i dodać alkohol- odstawić do wystudzenia.Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.Śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder.Żelatynę rozpuścić na ogniu nie doprowadzając do zagotowania.Rozpuszczoną żelatynę dodać do śmietanki – wymieszać.Na blat biszkoptu wyłożyć połowę śmietanki.Na śmietance ułożyć biszkopty, na które wyłożyć 3/4 polewy czekoladowej.Na polewę wyłożyć śmietankę i przykryć blatem biszkoptowym.Na wierzch biszkoptu wylać resztę polewy czekoladowej.Ciasto odstawić do wystudzenia.Smacznego!!