ßßß Cookit - przepis na Kukułka

Kukułka

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was propozycję ciasta na wielkanocny stół. Jest to kukułka czyli ciasto z alkoholową mocno czekoladową masą zanurzoną w delikatnym puchu. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje tak więc nie będziecie się go wstydzić przed znajomymi na świątecznym stole.
Gorąco polecam!!
Kukułka
biszkopt czekoladowy
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej (2 łyżki mąki zastępujemy ciemnym kakao)
masa śmietankowa
600 ml śmietanki 30%
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
polewa czekoladowa:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
5 kieliszków wódki czystej
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
dodatkowo:
biszkopty
Z podanych składników upiec biszkopt, ostudzić, przeciąć wzdłuż na dwa blaty.
Polewa czekoladowa: czekolady połamać na mniejsze kawałki, dodać mleko, cukier i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i dodać alkohol- odstawić do wystudzenia.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
Śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder.
Żelatynę rozpuścić na ogniu nie doprowadzając do zagotowania.
Rozpuszczoną żelatynę dodać do śmietanki – wymieszać.
Na blat biszkoptu wyłożyć połowę śmietanki.
Na śmietance ułożyć biszkopty, na które wyłożyć 3/4 polewy czekoladowej.
Na polewę wyłożyć śmietankę i przykryć blatem biszkoptowym.
Na wierzch biszkoptu wylać resztę polewy czekoladowej.
Ciasto odstawić do wystudzenia.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/kukulka