ßßß
Miałam ochotę na zrobienie wafli..Ale w nieco innej odmianie niż tradycyjne ..Zrobiłam knopersy wyszły super..Dla osób lubiących słodkie i łasuchów jak ja na pewno super przekąska..SKŁADNIKI :Masa mleczna:1/4 szklanki mleka4 łyżki cukru175 g miękkiego masła1 (szklanka 200m l kopiasta) szklanka mleka w proszkuMasa czekoladowa:100 g masła160 g nuteli1 łyżka kakao2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych100 g orzechów laskowychDodatkowo:3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy)50 g czekolady mlecznej (dałam gorzką)50 g czekolady gorzkiejWYKONANIE :Masa mleczna:Mleko wlać do małego garnuszka, dodać do niego cukier i zagotować, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić.Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko dodając wolno ponieważ zbyt szybkie dodanie mleka grozi zważeniem się masy. Miksujemy tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy.
Masa czekoladowa:Orzechy prażymy na suchej patelni teflonowej pod przykryciem, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy siekamy na kawałeczki.Masło miksujemy, dodajemy do niego nutelę, kakao cały czas miksując. Następnie dodajemy zmielone i posiekane orzechy.które mieszamy z masą.
Wykonanie wafla:Na dużą deskę kładziemy pierwszy wafel, smarujemy masą czekoladową i przykrywamy drugim waflem. Następnie smarujemy mleczną masą . przykrywamy waflem. Obciążamy drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, smarujemy je roztopioną czekoladą którą roztapiamy w kąpieli wodnej Odstawić do lodówki (już bez obciążenia), by czekolada stężała. Po stężeniu czekolady kroimy w kwadraty.Powiązany przepis:babka cytrynowalikier kajmakowyWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyciasto marchwiowe z krememsałatka chrzanowapstrąg smażony marynowanyAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIDESERYKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z ryżem, kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy