Wykonanie
< Påskeæg – wielkanocne
jajka bajaderkowe
Łosoś z młodymi ziemniaczkami i
fasolą >Duński sernik z
serka ricotta i
śmietany

W Danii nie ma
białego sera, takiego typowego
twarogu na sernik jaki można bez problemu kupić w Polsce. Pomimo iż, nie ma
sera twarogowego duńczycy także pieką serniki oraz robią je w wersji na zimno. Używają do tego np.
sera ricotty lub
mascarpone sprowadzanych z Włoch, gęstej
śmietany ,
serków philadelphia oraz typowego duńskiego
serka homogenizowanego naturalnego o nazwie kvark.Będąc u fryzjera i przeglądając gazety znalazłam ten oto przepis . Od razu mnie bardzo zaciekawiło połączenie
serka ricotta i
śmietany, na drugi dzień z dużej ciekawości powstał sernik. Muszę przyznać że efekt bardzo mnie zadowolił, sernik smakuje bardzo dobrze, do tego jest soczysty w środku i zarazem delikatny. Dodatkowy plus że robi się go błyskawicznie, nie trzeba używać miksera, nie trzeba zagniatać ciasta na spód. Jednym słowy to Sernik Błyskawiczny ponieważ błyskawicznie się go robi i błyskawicznie znika z talerzy.

Przepis na sernik w okrągłej formie o średnicy 20-23 cm250 gram
serka ricotta250 gram gęstej
śmietany 18% lub powyżej110 gram
cukru drobnego do wypieków1 laska wanilii/ sam miąższ ze środka3 całe
jajka1 łyżeczka aromatu np.
pomarańcza,
cytryna lub innySpód ciasta250 gram
ciastek kruchych typu Digestive bez
czekolady110 gram
masła
WykonanieNajpierw przygotowujemy spód ciasta.
Ciastka rozkruszamy w malakserze na miał * tak jak
tarta bułka*, rozpuszczamy
masło i łączymi z rozkruszonymi
ciastkami. Mieszamy na gładką masę. Tortownicę wykładamy wykrojonym z papieru do pieczenia krążkiem. Wykładamy masę
ciasteczkową i dociskamy rękoma dokładnie, tworząc w ten sposób spód. Wkładamy do zamrażarki na czas robienia masy serowej.
Cisteczka mogą być też potłuczone tłuczkiem do
mięsa jeśli nie mamy malaksera.Nagrzewamy teraz piekarnik do 160 st.
Ser ricotta,
śmietanę i
cukier wymieszać dokładnie razem w misce.Dodawać po 1
jajku i mieszać dokładnie przed dodaniem kolejnego.Dodać aromat oraz miąższ z
laski wanilii. Wymieszać masę.Masę
serową wylać na spód tortownicy.Piec ciasto w 160 st. przez 60 minut. Zostawić do całkowitego ostygnięcia i ściągnięcia się masy serowej. Sernik opadnie i
zrobi się niski. To normalne przy takim serniku. Posypać
cukrem pudrem lub innymi dodatkami.



About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Påskeæg – wielkanocne
jajka bajaderkowe
Łosoś z młodymi ziemniaczkami i
fasolą >