ßßß Cookit - przepis na Duński sernik z serka ricotta i śmietany

Duński sernik z serka ricotta i śmietany

nazwa

Wykonanie

< Påskeæg – wielkanocne jajka bajaderkowe
Łosoś z młodymi ziemniaczkami i fasolą >
Duński sernik z serka ricotta i śmietany
W Danii nie ma białego sera, takiego typowego twarogu na sernik jaki można bez problemu kupić w Polsce. Pomimo iż, nie ma sera twarogowego duńczycy także pieką serniki oraz robią je w wersji na zimno. Używają do tego np.sera ricotty lub mascarpone sprowadzanych z Włoch, gęstej śmietany , serków philadelphia oraz typowego duńskiego serka homogenizowanego naturalnego o nazwie kvark.
Będąc u fryzjera i przeglądając gazety znalazłam ten oto przepis . Od razu mnie bardzo zaciekawiło połączenie serka ricotta i śmietany, na drugi dzień z dużej ciekawości powstał sernik. Muszę przyznać że efekt bardzo mnie zadowolił, sernik smakuje bardzo dobrze, do tego jest soczysty w środku i zarazem delikatny. Dodatkowy plus że robi się go błyskawicznie, nie trzeba używać miksera, nie trzeba zagniatać ciasta na spód. Jednym słowy to Sernik Błyskawiczny ponieważ błyskawicznie się go robi i błyskawicznie znika z talerzy.
Przepis na sernik w okrągłej formie o średnicy 20-23 cm
250 gram serka ricotta
250 gram gęstej śmietany 18% lub powyżej
110 gram cukru drobnego do wypieków
1 laska wanilii/ sam miąższ ze środka
3 całe jajka
1 łyżeczka aromatu np. pomarańcza, cytryna lub inny
Spód ciasta
250 gram ciastek kruchych typu Digestive bez czekolady
110 gram masła
Wykonanie
Najpierw przygotowujemy spód ciasta. Ciastka rozkruszamy w malakserze na miał * tak jak tarta bułka*, rozpuszczamy masło i łączymi z rozkruszonymi ciastkami. Mieszamy na gładką masę. Tortownicę wykładamy wykrojonym z papieru do pieczenia krążkiem. Wykładamy masę ciasteczkową i dociskamy rękoma dokładnie, tworząc w ten sposób spód. Wkładamy do zamrażarki na czas robienia masy serowej. Cisteczka mogą być też potłuczone tłuczkiem do mięsa jeśli nie mamy malaksera.
Nagrzewamy teraz piekarnik do 160 st.
Ser ricotta, śmietanę i cukier wymieszać dokładnie razem w misce.
Dodawać po 1 jajku i mieszać dokładnie przed dodaniem kolejnego.
Dodać aromat oraz miąższ z laski wanilii. Wymieszać masę.
Masę serową wylać na spód tortownicy.
Piec ciasto w 160 st. przez 60 minut. Zostawić do całkowitego ostygnięcia i ściągnięcia się masy serowej. Sernik opadnie i zrobi się niski. To normalne przy takim serniku. Posypać cukrem pudrem lub innymi dodatkami.
About Gosia Drohomirecka
View all posts by Gosia Drohomirecka >
< Påskeæg – wielkanocne jajka bajaderkowe
Łosoś z młodymi ziemniaczkami i fasolą >
Źródło:http://panikucharka.pl/slodkosci-2/dunski-sernik-z-serka-ricotta-i-smietany