ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porocji 30 minutCzas gotowania Passive Time80 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porocji 30 minutCzas gotowania Passive Time80 minut 12 godzin
Sernik biała czekolada z nutą pomarańczyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porocji 30 minutCzas gotowania Passive Time80 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porocji 30 minutCzas gotowania Passive Time80 minut 12 godzinSkładniki140 g ciastech pełnoziarnistych70 g masła1/2 kg sera na sernik(mielony min. dwukrotnie)200 g białej czekolady400 ml śmietany 30%2 szt. jajek1/2 szt. pomarańczy(soku i startej skórki)300 g śmietany 18% lub 22%2 łyżki cukru2 łyżki dżemu malinowego(bez pestek)Porcje: porocjiSposób przygotowaniaŚmietanę 30 % zagotować, ostawić z ognia, wrzucić połamaną białą czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia, następnie schłodzić minimum 4 godziny.Masło rozpuścić, odstawić do wystygnięcia. Ciastka rozdrobnić, dodać masło wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piachu. Powstałą masą wyłożyć tortownicę o średnicy 20 - 21 cm (dno tortownicy wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia). Odstawić na 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do miski wrzucić ser, masę śmietanowo - czekoladową, startą skórkę z pomarańczy, sok z połówki pomarańczy oraz jajka, zmiksować tylko do połączenia składników (uważać by nie napowietrzyć z bardzo). Całość przelać do tortownicy na schłodzony spód z ciastek. Wstawić do piekarnik na 60 minut.Sernik wyjąć z piekarnika, przestudzić (sernik opadnie).Piekarnik ponownie nagrzać do 175 stopni. Śmietanę 18% wymieszać delikatnie z cukrem. Przelać na ostudzony sernik, na wierzchu zrobić kleksy z dżemu, rozmazać np. patyczkiem do szaszłyków. Wstawić do piekarnika na 15 - 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika sernik ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc).Share this Recipe