Wykonanie

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porocji 30 minutCzas gotowania Passive
Time80 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porocji 30 minutCzas gotowania Passive
Time80 minut 12 godzin

Sernik
biała czekolada z nutą
pomarańczyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porocji 30 minutCzas gotowania Passive
Time80 minut 12 godzinPorcje Czas przygotowania12 porocji 30 minutCzas gotowania Passive
Time80 minut 12 godzinSkładniki140 g ciastech pełnoziarnistych70 g
masła1/2 kg
sera na sernik(mielony min. dwukrotnie)200 g
białej czekolady400 ml
śmietany 30%2 szt.
jajek1/2 szt.
pomarańczy(soku i startej skórki)300 g
śmietany 18% lub 22%2 łyżki
cukru2 łyżki
dżemu malinowego(bez pestek)Porcje: porocjiSposób przygotowania
Śmietanę 30 % zagotować, ostawić z ognia, wrzucić połamaną
białą czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia, następnie schłodzić minimum 4 godziny.
Masło rozpuścić, odstawić do wystygnięcia.
Ciastka rozdrobnić, dodać
masło wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piachu. Powstałą masą wyłożyć tortownicę o średnicy 20 - 21 cm (dno tortownicy wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia). Odstawić na 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do miski wrzucić
ser, masę
śmietanowo -
czekoladową, startą skórkę z
pomarańczy, sok z połówki
pomarańczy oraz
jajka, zmiksować tylko do połączenia składników (uważać by nie napowietrzyć z bardzo). Całość przelać do tortownicy na schłodzony spód z
ciastek. Wstawić do piekarnik na 60 minut.Sernik wyjąć z piekarnika, przestudzić (sernik opadnie).Piekarnik ponownie nagrzać do 175 stopni.
Śmietanę 18% wymieszać delikatnie z
cukrem. Przelać na ostudzony sernik, na wierzchu zrobić kleksy z
dżemu, rozmazać np. patyczkiem do szaszłyków. Wstawić do piekarnika na 15 - 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika sernik ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc).Share this Recipe