Wykonanie
Kochani!Ostatnio ciągle przybywa mi obowiązków. Dlatego
będę musiała nieco zmienić podejście do bloga.
Będę zapewne publikować nieco mniej przepisów. Będzie też mniej wyszukanych i skomplikowanych przepisów, a więcej takich prostych i codziennych, czyli takich, od których zaczęło się moje blogowanie. Zaczynam od kremu z
brokułów z prażonymi
płatkami migdałów. Mam nadzieję, że nadal będziecie
śledzić Mopsa w kuchni 😉
Składniki na 4 porcje:2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek1,5 litra
bulionu drobiowego (warzywnego)2
ziemniaki1
brokułsól,
pieprz1/2 pęczka
natki pietruszki25 g
płatków migdałowych1. Ugotować
bulion na
mięsie drobiowym i
włoszczyźnie z
zielem angielskim,
liściem laurowym,
pieprzem i
solą. Ja zrobiłam
wywar na szyi z
indyka, z której można później przygotować smakowite rilette na kanapki (wkrótce podam przepis!). A ugotowaną
włoszczyznę można przetworzyć na
sałatkę jarzynową 😉 Można skorzystać z gotowego
bulionu, ale zdecydowanie polecam Wam zrobienie swojego domowego, bo jest zdrowszy i smaczniejszy.2. Podgrzać
bulion.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Brokuła podzielić na różyczki. Jeśli łodyga nie jest zdrewniała, to również można będzie dodać ją do zupy, wcześniej ją obierając i krojąc na mniejsze kawałki.3. Posiekać dwa ząbki
czosnku. Podsmażyć je w garnku na podgrzanej
oliwie uważając, aby się nie przypaliły. Dodać
ziemniaki. Chwilę smażyć. Zalać
bulionem i gotować ok. 15 minut.4. Do ugotowanych
ziemniaków dodać
brokuły i gotować jeszcze ok. 8 minut, najlepiej bez przykrycia, aby nie straciły intensywnie zielonego koloru.5. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na krem. Jeśli jest zbyt gęsta można dodać więcej
bulionu. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.6.
Płatki migdałów podprażyć na suchej i rozgrzanej patelni. Trzeba mieszać lub potrząsać patelnią. Podprażenie zajmie około 2 minut. Należy uważać, aby nie spalić
migdałów. Zdjąć je z patelni, przełożyć do miseczki, dać im chwilę ostygnąć.7. Nalać porcje zupy na talerze. Posypać posiekaną
natką oraz prażonymi
płatkami migdałowymi.