Wykonanie
To chyba najlepsza zupa krem jaką
jadłam. Został mi rosół z niedzieli, więc został przekształcony w
brokułową :D Przepis mojej Mamy. Polecam z całego
serca :)Potrzebujemy:- 1
cebula,- 2 ząbki
czosnku,- 2 łyżki
oliwy,- 1 łyżka
masła,- 4 małe
ziemniaki,- różyczki z
brokuła,-
zioła prowansalskie,-
sól,-
pieprz,- rosół (ok. 2l),-
płatki migdałów.
Cebulę i
czosnek pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać
oliwę i
masło, wrzucić
cebulkę i
czosnek - podsmażyć. W międzyczasie pokroić w kostkę
ziemniaki i dodać na patelnię. Następnie dodać umyte różyczki
brokuła, oprószyć
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Wlać ok. 0,5l rosołu, przykryć i dusić ok. 30min dopóki
brokuły i
ziemniaki nie zmiękną. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć zawartość do garnka i potraktować blenderem. Uzupełnić rosołem do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić
solą,
pieprzem,
magą - do smaku.Podawać z
płatkami migdałów - mogą być prażone.