Wykonanie
Kasze coraz bardziej mi się podobają, chociaż nie
mogę jeszcze powiedzieć, że są już w zakładce 'ulubione'. Podchodzę do nich ostrożnie i wymyślam takie kombinacje smaków, żeby całość była atrakcyjna, lekka i zdrowa jednocześnie.
Kuskus to łagodna i delikatna
kasza, która pięknie komponuje się z wieloma
smakami, ale najlepiej z takim warzywami i dodatkami jak w libańskiej tabbouleh. Ta arabska
sałatka jest świeża i orzeźwiająca dzięki
papryce, ogórkowi,
mięcie,
pietruszce i
cytrynie. Tabbouleh czeka na swoją kolej, wkrótce będzie o niej więcej.Dzisiejsza
sałatka to nie tabbouleh, to
kuskus z gotowanymi
brokułami,
pomidorami suszonymi i orzeźwiającym dressingiem. Doskonałe danie na lunch, kolację, albo drugie śniadanie.
Skladniki:100g
kaszy kuskus, ugotowanej na sypko, według instrukcji8 - 10 różyczek
brokuła, ugotowanych na parze, lekko twardawychkilka
pomidorów suszonych, pokrojonych w paseczkigarść
płatków migdałów3 - 4 łyżki
natki pietruszki, bardzo drobno posiekanej
płatki startego
parmezanu albo pecorino - opcjonalnie, dla wegetariandressing:3 łyżki
oliwy2 łyżki
soku z cytryny1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka
aceto balsamico
sól,
pieprzJak zrobilam:Wymieszałam składniki dressingu, odstawiłam, żeby się przegryzły.
Kaszę wymieszałam z posiekaną
pietruszką, 1 łyżką
oliwy i odrobiną
soli. Wyłożyłam na talerz. Na wierzchu ułożyłam podzielone na małe części różyczki
brokuła, a na nich paseczki
pomidorów suszonych. Polałam całość dressingiem. Posypałam
płatkami migdałów i
płatkami startego pecorino.