Wykonanie
Bardzo lubię
bakłażana, mój mąż niestety nie przepada za nim. To danie zrobiłam więc tylko dla mnie, ale nie poprzestanę eksperymentować z tym warzywem, może w końcu trafię na przepis, który sprawdzi się w przypadku mojego
męża. A Wy lubicie bakłażana? Jaki jest Wasz sprawdzony przepis?
Składniki:1
bakłażan200 g mielonej
wołowiny2
pomidory1
cebulasól,
pieprz1
czerwona chilli4 łyżki
oliwy1.
Bakłażana przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek, posypujemy
solą z dwóch stron, odstawiamy na 30 minut, następnie płuczemy.2. Przygotowujemy farsz – mieszamy mieloną
wołowinę, posiekane drobno
pomidory i
cebulę przyprawione
solą i
pieprzem.3. Nakładamy farsz do
bakłażanów.4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy
oliwą zmiksowaną z
chilli.5. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200°C.6. Podajemy np. z
sałatą polaną
jogurtem naturalnym.