Wykonanie
Zrobienie domowego
jogurtu naturalnego jest bardzo łatwe. Równie łatwe jest zrobienie
jogurtu kokosowego - w tym przypadku zamiast zwykłego
mleka użyjemy
mleka kokosowego.
Mleko kokosowe, będąc
mlekiem pochodzenia roślinnego, ze swej natury pozbawione jest kultur bakterii
mlekowych, dzięki którym
mleko zwierzęce zmienia się w
jogurt czy
śmietanę. Dlatego też musimy do niego te kultury dodać. Jeśli zależy Wam, by Wasz
jogurt był całkowicie wolny od laktozy, musicie kupić (np. w sklepach internetowych) odpowiednie szczepy bakterii i je nimi zaszczepić. Będą to bakterie Lactobacillus bulgaricus, Streprococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis lub Lactobacillus acidophilus. Jeśli zaś - tak, jak dla mnie - nie jest to dla Was priorytetem, wystarczy użyć zwykłego
jogurtu naturalnego. Cały proces jest bardzo prosty i nie wymaga od nas prawie żadnej pracy, a uzyskany w ten sposób
jogurt jest kremowy i bardzo intensywnie
kokosowy w smaku. Zatem - do dzieła! Przepis wg NotQuiteNigella .

1 litr
mleka kokosowego*3 łyżeczki
mąki (inaczej:
skrobi) ziemniaczanej2 łyżeczki
cukru pudru8-10 łyżek
jogurtu naturalnego (dobrej jakości, bez zagęstników takich jak
żelatyna, mączka
chleba świętojańskiego,
mąka pszenna, guma guar etc.) - od tej ilości zależy gęstość produktu, jaki chcemy otrzymać1.
Mąkę mieszamy z 1/3 szklanki
mleka kokosowego.Resztę
mleka przelewamy do garnka, dodajemy
mleko z
mąką i mieszamy. Zaczynamy gotować, obserwując, aż
mleko osiągnie temperaturę 80 st. C.(Jeśli nie mamy termometru kuchennego - tuż przed momentem wrzenia)W yłączamy palnik.
Mleko przelewamy do naczynia, w którym będziemy robić
jogurt, np. miski. Czekamy, aż wystygnie do temperatury 40 stopni C.(Jeśli nie mamy termometru kuchennego, odczekujemy ok. 20 minut.)2. Następnie do odmierzonej ilości
jogurtu lub
śmietany dodajemy trochę
mleka i mieszamy. Chodzi o to, by temperatura
jogurtu była mniej więcej podobna do temperatury
mleka, do którego go wlejemy.
Jogurt wlewamy do
mleka, całość dokładnie mieszamy.Odstawiamy przykryte naczynie z
mlekiem w ciepłe miejsce na 6-12 godzin. (W zimie np. koło kaloryfera, w lecie - po prostu nie w lodówce) Następnie naczynie wstawiamy do lodówki na kolejne 12 godzin. Po tym czasie
jogurt jest już gotowy.Gotowy
jogurt można bez problemu przechowywać w lodówce (przykryty) przez tydzień. Możemy jeść go w dowolny sposób: sam lub z dodatkiem
konfitury,
miodu,
dżemu,
owoców,
płatków śniadaniowych czy
muesli.

* Kupując
mleko kokosowe zwróćcie uwagę na jego skład, by było wolne od sztucznych dodatków i zagęstników.