ßßß Cookit - przepis na Krem czekoladowo-orzechowy z daktyli

Krem czekoladowo-orzechowy z daktyli

nazwa

Wykonanie

Pyszny, domowy i zdrowy zamiennik nutelli. Ten orzechowo-czekoladowy krem z daktyli nie zawiera cukru ani dodatkowego tłuszczu. Prawdziwy fit słodycz!
Dzięki daktylom i odrobinie miodu jest bardzo słodki, zawiera też gorzkie kakao pełne magnezu oraz podprażone orzechy laskowe, które przez prażenie mają trochę mniej zdrowotnych właściwości niż świeże, ale za to zyskują genialny smak i aromat – dlatego ten zdrowy krem czekoladowy może śmiało zastąpić kupną nutellę.
Można nim smarować chleb, wafle, naleśniki, gofry lub wykorzystać jako krem do ciast. B ardzo polecam!
1 mały słoik
Składniki
150 g daktyli suszonych
75 orzechów laskowych, obranych i podprażonych
3 płaskie łyżki kakao, ciemnego, gorzkiego
2 łyżeczki miodu
1/8 łyżeczki cynamonu
mała szczypta soli
ok. 2 łyżeczki wody z moczenia daktyli (niekoniecznie)
Wykonanie
daktyle zalać ciepłą wodą – małą ilością, tak by je mniej więcej przykryć. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc
orzechy laskowe obrać i podprażyć – najlepiej tą metodą – i odstawić do wystygnięcia
orzechy zmiksować blenderem na prawie gładką masę – miksować do momentu gdy “piasek” z orzechów zacznie się zbrylać w blenderze i tworzyć lepką masę. Orzechy wyjąć z blendera
do blendera dać namoczone daktyle, lekko odciśnięte z wody. Zmiksować je na gładko. Następnie dodać orzechy, kakao, miód oraz sól i miksować do połączenia na gładki krem. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodać 1 do 2 łyżeczek wody zmoczenia daktyli lub wedle uznania
krem przechowywać do kilku dni w lodówce
Opublikowano: 4 marca 2016
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Risotto z dynią i orzechami
Krem z marchewki z gorgonzolą
Sangria z truskawkami
Tort Pavlova z truskawkami
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/krem-czekoladowo-orzechowy-z-daktyli