Wykonanie

Pyszny, domowy i zdrowy zamiennik nutelli. Ten
orzechowo-
czekoladowy krem z
daktyli nie zawiera
cukru ani dodatkowego tłuszczu. Prawdziwy fit
słodycz!Dzięki
daktylom i odrobinie
miodu jest bardzo słodki, zawiera też gorzkie
kakao pełne magnezu oraz podprażone
orzechy laskowe, które przez prażenie mają trochę mniej zdrowotnych właściwości niż świeże, ale za to zyskują genialny smak i aromat – dlatego ten zdrowy
krem czekoladowy może śmiało zastąpić kupną nutellę.Można nim smarować
chleb,
wafle, naleśniki, gofry lub wykorzystać jako krem do ciast. B ardzo polecam!1 mały słoikSkładniki150 g
daktyli suszonych75
orzechów laskowych, obranych i podprażonych3 płaskie łyżki
kakao, ciemnego, gorzkiego2 łyżeczki
miodu1/8 łyżeczki
cynamonumała szczypta
soliok. 2 łyżeczki
wody z moczenia
daktyli (niekoniecznie)Wykonanie
daktyle zalać ciepłą
wodą – małą ilością, tak by je mniej więcej przykryć. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc
orzechy laskowe obrać i podprażyć – najlepiej tą metodą – i odstawić do wystygnięcia
orzechy zmiksować blenderem na prawie gładką masę – miksować do momentu gdy “piasek” z
orzechów zacznie się zbrylać w blenderze i tworzyć lepką masę.
Orzechy wyjąć z blenderado blendera dać namoczone
daktyle, lekko odciśnięte z
wody. Zmiksować je na gładko. Następnie dodać
orzechy,
kakao,
miód oraz
sól i miksować do połączenia na gładki krem. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodać 1 do 2 łyżeczek
wody zmoczenia
daktyli lub wedle uznaniakrem przechowywać do kilku dni w lodówce

Opublikowano: 4 marca 2016Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Risotto z
dynią i
orzechami
Krem z
marchewki z gorgonzolą
Sangria z
truskawkami
Tort Pavlova z
truskawkamiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus