Wykonanie
Domowe
bułki z bardzo chrupiącą skórką dzięki
mące krupczatce i miękkim , puszystym środkiem.
Szpinak jest lekko wyczuwalny ,nadaje im ciekawego wyglądu , dostarcza witamin i zabija smak
drożdży.
Bułki drugiego dnia zachowują świeżość a najlepiej smakują z
masłem , plastrem
sera żółtego i ulubionym zielonym akcentem np.
rukolą.

Składniki:Zaczyn:7g. suchych
drożdży1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli150ml. ciepłej
wody5 łyżek
mąki pszennej luksusowejCiasto:350g.
mąki pszennej luksusowej150g.
mąki krupczatki200g.
mrożonego szpinaku100g. roztopionego
masła 82%Przygotowanie:Zaczyn: Do miski wsypujemy
drożdże ,
sól oraz
cukier , zalewamy
wodą , mieszamy.Dodajemy
mąkę mieszamy do połączenia się składników ( zaczyn ma
mieć konsystencję kwaśnej
śmietany ewentualnie dodajemy
mąki)odstawiamy w ciepłe miejsce na 25-20 min do wyrośnięcia.Ciasto:
Szpinak rozmrażamy , odsączamy z powstałego płynu.
Mąki mieszamy razem , dodajemy
szpinak ,
masło i wyrośnięty zaczyn.Wyrabiamy dłońmi gładkie ,elastyczne ciasto.Odstawiamy w ciepłe miejsce , przykryte bawełnianą ściereczką na ok 1 godz. do podwojenia objętości.Ciasto ponownie wyrabiamy , formujemy owalne
bułki wielkości dłoni ( u mnie wyszło 7 ) , na każdej
ostrym nożem robimy przedziałek.Odstawiamy na 20-30 min do podrośnięcia.Pieczemy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Smacznego