Wykonanie
Świeży, pachnący
chleb... coś niebiańskiego. Zapach kojarzy mi się z dzieciństwem, beztroską i czymś niesamowicie ciepłym i przyjemnym.
Chleby z supermarketów również ładnie pachną, ale niestety mają też mnóstwo niepotrzebnych dodatków, a z kolej te z piekarenek są osiągalne tylko w godzinach bardzo porannych.Najlepszym sposobem na to jest.... zrobić sobie
chleb w domu.Z resztą po całym tygodniu pracy, dobrze jest wyżyć się na gnieceniu ciasta ;)

Składniki:300g
mąki z pełnego przemiału200g
mąki pszennej luksusowej2 łyżeczki
soli1 łyżeczka suchych
drożdży1/2 łyżeczki
cukru30g miękkiego
masłaok. 350g letniej
wodyObie
mąki połączyć z
drożdżami,
cukrem i
solą. Dodać
masło oraz letnią
wodę.Wyrobić gęste i lepkie ciasto.Gotowe ciasto przekładamy do, wyłożonej papierem lub wysmarowanej
masłem i
otrębami, formy 30x10cm.Przykryć folią lub ściereczką i pozostawić na 1,5h.Piec w 200stopniach "góra-dół" przez ok. 40 minut, w zależności od mocy piekarnika. U mnie piekł się ok. 50minut. Bałam się, że dookoła się za bardzo spiekł, ale....wyszła fajna, lekko chrupiąca skórka.

Wystarczy posmarować
masłem i gotowe :)Smacznego