Wykonanie
Świeży, pachnący
chleb... coś niebiańskiego. Zapach kojarzy mi się z dzieciństwem, beztroską i czymś niesamowicie ciepłym i przyjemnym.
Chleby z supermarketów również ładnie pachną, ale niestety mają też mnóstwo niepotrzebnych dodatków, a z kolej te z piekarenek są osiągalne tylko w godzinach bardzo porannych.Najlepszym sposobem na to jest.... zrobić sobie
chleb w domu.Z resztą po całym tygodniu pracy, dobrze jest wyżyć się na gnieceniu ciasta ;)

Składniki:2 00g
mąki z pełnego przemiału3 00g
mąki pszennej luksusowej2 łyżeczki
soli1 łyżeczka suchych
drożdży1/2 łyżeczki
cukru30g miękkiego
masłaok. 350g letniej
wodyObie
mąki łączymy z
drożdżami,
cukrem i
solą, dodajemy miękkie
masło. Mieszamy i dodajemy stopniowo
wodę.Wyr a bi amy ciasto, tak aby było lepkie i gęste.Gotowe ciasto przekładamy do, wyłożonej papierem lub wysmarowanej
masłem i posypanej
otrębami, formy 30x10cm.Przykry wamy folią lub ręcznikiem kuchennym i pozostawi amy na 1,5h.Pieczemy w 200stopniach "góra-dół" przez ok. 40 minut, w zależności od mocy piekarnika.

Smacznego