Wykonanie
By MagicPot, 12 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Od kilku dni na stronie Magicznego Garnka na Facebook-u zamieszczałam zdjęcia jak wygląda
schab długo dojrzewający w kolejnych etapach przyrządzania. Przygotowania trwają
siedem dni tak, więc należy uzbroić się w cierpliwość a jeżeli macie mięsożerne zwierzę w domu, to przygotujcie miejsce pod sufitem – tak by Wasz zwierz nie dosięgnął ani nie doskoczył.
schab w jednym kawałku – mój warzł lekko ponad 1,5kg2 kg
soli2 kg
cukruprzyprawy do roztworu/peklowania:
sól do peklowania, kilka ziarenek
ziela angielskiego,
pieprz ziarnisty czarny, dwa – trzy
liście laurowe,
gorczyca biała, dwie główki świeżego
czosnkustrzykawka z dużą igłą do peklowania
mięsa (koszt około 13zł)
przyprawy do marynowania:
sól do peklowania,
pieprz kolorowy ziarnisty, trzy ząbki
czosnku, kilka ziarenek
ziela angielskiego,
gorczyca biała,
majeranek suszony,
rozmaryn suszony, trzy
liście lauroweW pierwszej kolejności umyłam dokładnie
mięso i osuszyłam
mięso ręcznikami papierowymi.Następnie przygotowałam roztwór: do garnka wlałam 1L
wody i wrzuciłam jedną łyżkę
soli peklującej, kilka ziarenek
pieprzu czarnego, dwa – trzy
liście laurowe, kilka ziaren
ziela angielskiego, kilkanaście ziaren
gorczycy białej i
czosnek przekrojony w poprzek główki.Wszystko gotowałam razem, a gdy
woda się zagotowała to pozostawiłam na ogniu jeszcze przez około 5 minut.Następnie odstawiłam w chłodne miejsce do ostygnięcia (na parapecie przy otwartym oknie).Gdy roztwór był przestudzony naszykowałam strzykawkę do peklowania i dużą płaską miskę, do której włożyłam na płasko
mięso.Cały roztwór wstrzyknęłam w
mięso – za każdym razem wstrzykiwałam w różne miejsca
mięsa, by roztwór rozszedł się równomiernie po
mięsie.
Schab pozostawiłam w misce na około dwie godziny, by wyciekło to, co było za dużo.Następnie na dnie miski usypałam około 1,5cm warstwę
cukru, ułożyłam na nim
schab i obsypałam
schab cukrem tak by cały był pod przykryciem. Tak przygotowany
schab wstawiłam do lodówki na 24h.Następnego dnia,
schab obmyłam dokładnie z
cukru. Miskę umyłam i
wytarłam dokładnie ręcznikiem papierowym.Na dno suchej miski wsypałam około 1,5 cm warstwy
soli. Na wierzch ułożyłam
schab i dokładnie zasypałam
solą i ponownie odstawiłam na 24h do lodówki.Następnego dnia dokładnie opłukałam
mięso z
soli i odłożyłam do przeschnięcia – w tym czasie przygotowałam
mieszankę przypraw.Za pierwszym razem przygotowałam następujące
przyprawy, które wrzuciłam do moździerza: kilka ziarenek
pieprzu kolorowego, kilka ziarenek
ziela angielskiego, kilka ziarenek
gorczycy białej, dwie szczypty
majeranku suszonego, dwie szczypty suszonego
rozmarynu, trzy
liście laurowe i dwie łyżki
soli peklującej i wszystko dokładnie razem wymieszałam i utarłam.Trzy ząbki
czosnku bardzo drobno poszatkowałam i natarłam nim
schab.Utartymi
przyprawami nasmarowałam
schab.Naszykowaną rajstopę wepchnęłam
schab a resztki przypraw, które pozostały na talerzu dopchnęłam do rajstopy ze
schabem – zawiązałam supełek i powiesiłam na futrynie drzwi.Ważne by podczas wybierania miejsca kierować się temperaturą pokojową – nie należy wieszać na strychu lub w piwnicy.Tak zawiązany schabik powinien pozostać na gwoździu 5 dni. Jeżeli chcecie to schabik może wisieć dłużej!
Mieszanka przypraw do marynowania zależy od Was – możecie przygotować na ostro lub bez
ziół.Smacznego!Polecam inne przepisy: