Wykonanie
By MagicPot, 22 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Jak przygotowuję kotlety mielone to zawsze według standardowego przepisu na kotlety mielone . Tym razem postanowiłam skorzystaćz przepisu mojej mamy, a dokładniej z dodatku do Przyjaciółki pt. „Z Tobą w kuchni” ze zbioru „Biblioteczka Przyjaciółki” autorstwa Kazimiery Pyszkowskiej. Oryginalny tytuł przepisu to Kotlety nadziewane
serem, lecz lekko zmieniłam przepis nadziewając niektóre kotlety
ogórkiem konserwowym.500g
mięsa mielonegojedna średnia
cebuladwie
pieczarkijedno
jajkobułka tartaokoło 50g
sera żółtego typu goudaokoło 3
ogórków konserwowychpo jednej szczypcie przypraw:
kurkuma,
kmin rzymski,
pieprz cayenne,
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
czosnek granulowany, świeży
rozmaryn, świeża
bazylia,
słodka papryka, świeża
kolendraWierw drobno siekam umytą
cebulę i
pieczarki.Na patelni rozpuszczam
masło i wpierw wrzucam posiekaną
cebulkę a następnie dorzucam
pieczarki i razem duszę około 10 minut. Gdy
cebulka się zeszkli a
pieczarki podduszą odcedzam je i odstawiam do przestygnięcia.Surowe
mięso mielone wkładam do miski do którego dorzucam
jajko, dwie garści
bułki tartej i wszystkie
przyprawy i dokładnie mieszam.Gdy
pieczrki z
cebulką przestygną dokładam
mięsa i znów dokładnie mieszam.Na patelni na której smażyły się
pieczarki i
cebula rozgrzewam
olej.
Ser żółty kroję w paski o szerokości około 0,5cm i długoście nie większej aniżeli moja dłoń.
Ogórki konserwowe kroję na ćwiarki po długości.Szykuję głęboki talerz do którego nasypuję
bułkę tartą do obtaczania kotletów.Gdy
olej będzie rozgrzany, zaczynam kleić kotlety mielone. Nakładam farsz na dłoń i rozpłaszczam. Na środku układam kawałek
ogórka lub
sera i sklejam farsz. Farsz musi być dobrze sklejony w przypadku kotletów nadziewanych
serem by podczas smażenia
ser nie wypłyną. Po sklejeniu kotleta wkładam na patelnię i smażę z obu stron. W ten sam sposób przygotowuję kotlety z całego farszu.Kotlety podaję od razu po przygotowaniu. Do nich świetnie będą pasować tradycyjne
ziemniaki i surówka.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania
mięsne: