Wykonanie
Miało być ciasto z
chałwą, wyszedł tort. Ciasto bardzo przyjemne, słodkie idealne do
kawy. Zrobiłam je w ekspresowym tempie. Piekłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.

Składniki: na
biszkopt5
jajek1/2 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki1/3 szklanki
kakaołyżeczka
proszku do pieczenia na krem350g
chałwy2 budynie
śmietankowe bez
cukru250g
masła3 szklanki
mlekadodatkowopakowanie bez300 ml
śmietany 30%żelatyna lub inny usztywniacz do
śmietanyWykonanie:Z podanych składników upiec
biszkopt, ostudzić go i przekroić na pół. Budynie ugotować i ostudzić, gdy będą zimne zmiksować je z
masłem i pokrojoną na mniejsze kawałki
chałwą. Jedną część ciasta nawilżyć przegotowaną
wodą, wyłożyć masę i powciskać w nią
bezy. Całość przykryć drugą częścią ciasta, również nawilżyć ją
wodą.
Śmietanę ubić na sztywno z niewielką ilością
cukru, dodać rozpuszczoną
żelatynę lub inny usztywniacz. Wyłożyć na ciasto. Przechowywać w lodówce, najlepsze jest 3 dnia ; )