Wykonanie
Dziś pyszne danie obiadowe. Zamiast tradycyjnych kotletów proponuje burgery warzywne. Można do tego użyć resztek z poprzedniego dnia , więc oszczędność jest ich dodatkowych plusem. Danie jest bezglutenowe i wegetariańskie.- 2 duże
ziemniaki- 200 - 300 g
brokuła- 4
zielone szparagi- garść
płatków migdałowych- garść
ziaren słonecznia- garść liści
szpinaku-
jajko- do zagęszczenia
mąka jaglana ( dla osób bez uczulenia na gluten może być
bułka tarta)-
olej do smażenia- 3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa do smakuWarzywa obieramy , dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
pieprz,
migdały,
słonecznik, pocięty
szpinak,
jajko i
mąkę jaglaną, Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

