Wykonanie

Kolejna z lekkich a zarazem pożywnych warzywnych zup bez mącznych zagęszczaczy. Można ją także przygotować w wersji delikatniejszej - bez
czosnku. U mnie bywa z
czosnkiem i dodatkiem
oleju kokosowego zapachowego , który nadaje jej lekko orientalny posmak. Na bazie własnego
bulionu, z dodatkiem tylko zdrowych przypraw... Polecam ! :-)SKŁADNIKI :-2 całe
brokuły-0,5l
bulionu (może być warzywny)-szczypta
gałki muszkatołowej-
sól i
pieprz-1 ząbek
czosnku-1 łyżeczka
oleju kokosowego zapachowego ( nie trzeba)-1-2 łyżki kremówki-prażone
płatki migdałów( do posypania)
Brokuły podzielić na mniejsze części, odciąć zdrewniałą końcówkę i całość umyć. Kawałki korzonków wrzucić do gotującego się
bulionu i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie dorzucić różyczki
brokuł i obrany ząbek
czosnku. Gotować jeszcze kilka minut do miękkości. Odstawić z palnika i zmiksować, ja używam do tego ręczny blender. Doprawić do smaku:
solą,
pieprzem, szczyptą gałki,
śmietanką oraz
olejem kokosowym. Proponuję posypać prażonymi na suchej patelni
płatkami migdałów.


Smacznego :)