Wykonanie

Labneh - domowy
ser jogurtowy, warto go zrobić, bo to samo zdrowie. Bardzo prosty do przygotowania, pyszny, bardzo delikatny i kremowy, powstaje po odcięknięciu
srewatki z
jogurtu, bo lanneh to nic innego jak odcedzony
jogurt.Do przygotowania
serka można użyć
jogurtu samodzielnie wyprodukowany w domu lub kupnego
jogurtu typu greckiego - bałkańskiego. Kupując
jogurt zwróć uwagę, by w składzie było wyłącznie
mleko ewentualnie
mleko z dodatkiem
śmietanki i szczepy bakterii zakwaszające
mleko.

Składniki:
jogurt grecki - 500 g
sól - około 1/2 łyżeczki
majeranek,
tymianek,
czerwony pieprz,
kolendraolej kujawski - rzepakowy tłoczony na zimnoWykonanie:

wylać cały
jogurt z opakowania na sitko wyłożone gęstą gazą lub pieluchą tetrową. Przedtem wymieszaj go z
solą i jeśli ma być na wytrawnie już na tym etapie możesz dodać posiekane, ulubione
zioła Tak pozostawiam
jogurt na blacie kuchennym, aż odcieknie większość
serwatki. Do pozostałego odciekania ustawić konstrukcję z sitkiem w lodówce. Czas przy domowej produkcji labneh odgrywa najistotniejszą rolę, bo ile czasu
spędzi jogurt na sitku warunkuje końcowy efekt - jaki rodzaj
serka otrzymamy.po nocy spedzonej w lodówce otrzymasz
twarożek o konsystencji
serka homogenizowanegopo 2-ch dniach idealny
twarożek do smarowania
pieczywapo 3-ch dniach
twaróg i da się kroić. Idealny na kanapki i do upieczenia sernikapo 5-ciu dniach dalej będzie gęstniał i dojrzewał. Stanie się kwaśny i ostry w smaku. Teraz jest najlepszy czas, by zakonserwować go w
oleju, łatwo ulepić z niego kulki, obtoczyć w ulubionych ziołach lub przyprawach, ułożyć ściśle w słoiku i zalać
oliwą lub
olejem (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno).
Olej powinien zakryć kulki
serowe. Kulki
serowe najsmaczniesze są po kilku dniach leżakowania w
oleju, gdy przejdą aromatem
ziół i przypraw. W lodówce można przechowywać je do około 3 tygodni. Kulki wyłowione z
oleju rozsmarowywać na kromce
chleba lub dodać do sałatki. Świetne z grillowanymi warzywami i pieczonymi
ziemniakamiSMACZNEGO !Uwagi: podany czas jest orientacyjny i zależy w głównej mierze od rodzaju użytego
jogurtu