Wykonanie

Donauwelle - klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo popularne i lubiane ciasto, w żadnej
cukierni nie może go zabraknąć. Donauwelle składa się z dwukolorowego ciasta ucieranego z
wiśniami,
maślanego kremu budyniowego i glazury czekoladowej uformowanej na kształt fal. Środek ciasta w przekroju tworzą również fale, które powstają poprzez zapadnięcie się
wiśni podczas pieczenia. Najczęściej pieczone w prostokątnej foremce i serwowane pokrojone w kwadraty. W Polsce to znane i popularne fale Dunaju.Przepisem na Donauwelle rozpoczynam tegoroczną akcję "Kuchnia niemiecka" - to już III edycja , która potrwa od 15 lutego do 13 marca. Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału i podzielenia się przepisami z kuchni naszych zachodnich sąsiadów. Jest to kuchnia bardzo sezonowa, zimą pożywna i kaloryczna. Podpowiadam, iż w kuchni śląskiej i wielkopolskiej znajdziesz wiele inspiracji kulinarnych, ponieważ kuchnie te wzajemnie się przenikają.Wymagane jest wklejenie banerka podanego pod przepisem lub pobranego ze strony akcji.

Składniki na ciasto:3
jajka L175 g cukru/ksylitolu175 g
oleju175 g
mleka350 g
mąki pszennej, orkiszowa2 pełne łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao2 łyżki
mlekadodatkowo:350 g
wiśni z kompotu po odsączeniuSkładniki na krem:1
budyń śmietankowy
500 ml
mleka2 łyżki cukru/ksylitolu200 g
masła2 łyżki cukru/ksylitoluSkładniki na glazurę:4 łyżki
kakao4 łyżki
masła - 100g3-4 łyżki cukru/ksylitolu4-6 łyżek
wodyWykonanie:
jajka z
cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodawać partiami na przemian
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
olej i
mleko. Połowę ciasta wylać na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy wmieszać
kakao przesiane przez sitko i 2 łyżki
mleka, następnie wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć na jasne ciasto. Na ciemnym cieście rozłożyć
wiśnie odsączone z kompotu i delikatnie wcisnąć. Piec w 180`C 25-30 minut. wystudzić na kratce kuchennej w
garuszku zagotować
mleko, a wcześniej odlać cżęść
mleka do kubeczka i wymieszać z proszkiem budyniowym. Do gotującego
mleka wsypać
cukier i powoli mieszając trzepaczką balonową powoli wlewać rozbełtany w
mleku proszek budyniowy. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać, by nie utworzył się kożuchmiękkie
masło utrzeć na puch z 2 łyżkami
cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy budyniowej. Ucierać do otrzymania puszystego kremu. Krem razsmarować na przestudzonym cieście
masło,
kakao,
cukier i
wodę umieścić w rondelku. Cały czas podgrzewając mieszać trzepaczką balonową do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wlać minimalną ilość
wody z przepisu i dolewać resztę, gdyby polewa była za gęsta. Chwilę odczekać i równomiernie rozprowadzić ją na kremie. Na koniec
skrobakiem piekarniczym z ząbkami wykonać imitację falkroić po zastygnięciu polewySMACZNEGO !