ßßß Cookit - przepis na Żeberka pieczone w sosie miodowo-balsamicznym

Żeberka pieczone w sosie miodowo-balsamicznym

nazwa

Wykonanie

Żeberka długo duszone w sosie miodowo-balsamicznym są bardzo miękkie i aromatyczne. Możemy przygotować je w weekend, a potem w tygodniu jedynie odgrzewać na szybki obiad po pracy. Polecam ;) .
Składniki:
2 kg żeberek
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
woda
2 łyżki miodu
9 łyżek sosu sojowego
2 łyżki oleju z pestek dyni
4 łyżki octu balsamicznego
kilka kropel sosu chilli ostrego
sól
Żeberka porcjujemy na małe kawałki, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na dość mocnym ogniu i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Marynata- w misce łączymy ze sobą miód, sos sojowy, sos chilli, ocet balsamiczny oraz olej z pestek dyni. Żeberka zalewamy marynatą. Podlewamy odrobiną wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i dusimy aż żeberka będą miękkie . ok. 2 godzin
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/03/zeberka-pieczone-w-sosie-miodowo.html