Wykonanie
            Jeśli są momenty, kiedy żałuję, że doba nie jest dłuższa, to z pewnością wtedy, gdy postanawiam cały weekend poświęcić na gotowanie. Planuję wtedy zrobienie przynajmniej kilkunastu potraw, a oczywiście nie udaje mi się zrealizować nawet połowy tego 
planu, bo okazuje się, że na wszystko mam za mało czasu. Ostatnio jestem częstym gościem giełdy spożywczej, z której wracam z całym zapasem sezonowych 
owoców i warzyw, które z radością zamykam w słoikach. Na blogu 
pisałam to już kilkakrotnie i znowu powtórzę: uwielbiam robić 
przetwory. Wśród weków, które ostatnio wyjechały (i to dosłownie, bo produkcję 
przetworów prowadzę wręcz masową, jak na fabrycznej taśmie) 
spod mojej ręki, znalazły się 
ogórki w miodzie. Dołączyły tym samym, obok 
ogórków w 
kurkumie i 
ogórków meksykańskich, do wciąż niewielu w mojej spiżarni, 
ogórkowych przetworów.

zalewa- 1,5 kilograma 
ogórków gruntowych- 4 szklanki 
wody- pół szklanki 
octu- 6 łyżek 
miodu- 2 łyżeczki 
solidodatkowo- 
liść laurowy- 
ziele angielskie- łyżka 
oleju- 
czosnekOgórki myjemy. W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy. Do wyparzonych słoików wkładamy 
ogórki, po 2-3 ziarenka 
ziela angielskiego, 
listek laurowy, ząbek 
czosnku i łyżkę 
oleju. Wlewamy wrzącą zalewę i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy je przez 10 minut, wyjmujemy i ustawiamy dnem do góry pod kocem. W ten sposób trzymamy je do czasu, aż wystygną.Smacznego!
