Wykonanie
Jeśli są momenty, kiedy żałuję, że doba nie jest dłuższa, to z pewnością wtedy, gdy postanawiam cały weekend poświęcić na gotowanie. Planuję wtedy zrobienie przynajmniej kilkunastu potraw, a oczywiście nie udaje mi się zrealizować nawet połowy tego
planu, bo okazuje się, że na wszystko mam za mało czasu. Ostatnio jestem częstym gościem giełdy spożywczej, z której wracam z całym zapasem sezonowych
owoców i warzyw, które z radością zamykam w słoikach. Na blogu
pisałam to już kilkakrotnie i znowu powtórzę: uwielbiam robić
przetwory. Wśród weków, które ostatnio wyjechały (i to dosłownie, bo produkcję
przetworów prowadzę wręcz masową, jak na fabrycznej taśmie)
spod mojej ręki, znalazły się
ogórki w miodzie. Dołączyły tym samym, obok
ogórków w
kurkumie i
ogórków meksykańskich, do wciąż niewielu w mojej spiżarni,
ogórkowych przetworów.
zalewa- 1,5 kilograma
ogórków gruntowych- 4 szklanki
wody- pół szklanki
octu- 6 łyżek
miodu- 2 łyżeczki
solidodatkowo-
liść laurowy-
ziele angielskie- łyżka
oleju-
czosnekOgórki myjemy. W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy. Do wyparzonych słoików wkładamy
ogórki, po 2-3 ziarenka
ziela angielskiego,
listek laurowy, ząbek
czosnku i łyżkę
oleju. Wlewamy wrzącą zalewę i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy je przez 10 minut, wyjmujemy i ustawiamy dnem do góry pod kocem. W ten sposób trzymamy je do czasu, aż wystygną.Smacznego!