Szukałam inspiracji na żeberka i znalazłam takową na stronie Lidla. To drugi przepis, z którego skorzystałam z tej strony i kolejny trafiony w 100%. I nie jest to żadna reklama, tylko czysta chęć podzielenia się z Wami taką informacją, bo rzadko kiedy przepisy z różnych portali wychodzą tak dobrze. Koniecznie spróbujcie.inspiracja1 kg żeberek2 liście laurowełyżeczka ziaren pieprzu naturalnego2 ziarenka ziela angielskiegołyżka soli3 łyżki miodu5 łyżek ketchupupo łyżeczce ostrej i słodkiej papryki4 łyżki sosu sojowegoPokrojone żeberka zalać wodą w garnku, dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i sól.Zagotować, po wrzeniu gotować jeszcze 20 minut.Wyjąć mięso z bulionu (bulion można wykorzystać do np. zupy krem).Wymieszać marynatę: miód z ketchupem, papryką ostrą i słodką oraz sosem sojowym.Mieszanką natrzeć obgotowane żeberka, zostawić w niej na min. godzinę.Po tym czasie włożyć żeberka w marynacie do brytfanki (ja dodatkowo włożyłam w rękaw do pieczenia).Piec przez godzinę - jeśli używamy worka to odciąć górę ostrożnie by się nie oparzyć i dopiekać jeszcze przez 15 minut.