Wykonanie
Witam,dzisiaj mam ciekawą propozycję na obiad dla tych, którzy mają więcej niż godzinę czasu.Składniki:- 1kg
żeberek- 1 kostka
bulionu warzywnego- 1
listek laurowy- kilka ziarenek
pieprzu- kilka ziarenek
ziela angielskiego- 2 łyżki
koncentratu pomidorowego- 1 łyżka
miodu- 1/2 łyżeczki suszonej
bazylii- 1 łyżka
soku cytrynowego-
sól,
pieprzPrzygotowanie:Umyte i okrojone z tłuszczu
żeberka pokroić na mniejsze kawałki (po dwa
żeberka) wzdłuż kostek. Zagotować litr wrzątku, rozpuścić w nim kostkę
bulionu warzywnego, dodać
listek laurowy,
pieprz,
ziele angielskie i włożyć
żeberka. Gotować przeszło godzinę do miękkości. Wyjąć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu , polać sosem i zapiec w piekarniku. Sos powstaje ze szklanki
bulionu pozostałego po gotowaniu
żeberek, wymieszanego z
koncentratem pomidorowym,
miodem,
sokiem cytrynowym,
bazylią,
solą i
pieprzem do smaku.\