ßßß Cookit - przepis na Pasztet z dyni i cieciorki

Pasztet z dyni i cieciorki

nazwa

Wykonanie

Pyszny, zdrowy i bezmięsny. Pasztet na bazie dyni i cieciorki (na blogu znajdziecie przepis na pasztet z samej cieciorki, ten jest jego nieco bogatszą wersją. Dynia pełni w nim niezastąpioną rolę ;) ) . Dobrze doprawiony, kremowy i sycący. Polecam.
Składniki
2 puszki (po 400 g) ciecierzycy- należy dokładnie odsączyć z zalewy
450 g dyni- poza sezonem używam mrożonej
pół szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 duża cebula
ząbek czosnku
2 jajka
sól - ok. 1 łyżeczki
pieprz - ok. 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa - ok. 1 łyżeczki
2 łyżki octu balsamicznego
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Warzywa smażymy na odrobinie oleju, dorzucamy dynię pokrojoną w drobną kostkę- użyłam mrożonej (uprzednio rozmrożonej). Warzywa dodajemy do ciecierzycy. Dodajemy olej, płatki owsiane oraz jajka. Całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i octem. Masę przekładamy do dużej keksówki. Pasztet pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/04/pasztet-z-dyni-i-cieciorki.html