Pyszny, zdrowy i bezmięsny. Pasztet na bazie dyni i cieciorki (na blogu znajdziecie przepis na pasztet z samej cieciorki, ten jest jego nieco bogatszą wersją. Dynia pełni w nim niezastąpioną rolę ;) ) . Dobrze doprawiony, kremowy i sycący. Polecam.Składniki2 puszki (po 400 g) ciecierzycy- należy dokładnie odsączyć z zalewy450 g dyni- poza sezonem używam mrożonejpół szklanki płatków owsianych1/3 szklanki oleju rzepakowego1 duża cebulaząbek czosnku2 jajkasól - ok. 1 łyżeczkipieprz - ok. 1/2 łyżeczkigałka muszkatołowa - ok. 1 łyżeczki2 łyżki octu balsamicznegoCebulę i czosnek kroimy w kostkę. Warzywa smażymy na odrobinie oleju, dorzucamy dynię pokrojoną w drobną kostkę- użyłam mrożonej (uprzednio rozmrożonej). Warzywa dodajemy do ciecierzycy. Dodajemy olej, płatki owsiane oraz jajka. Całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i octem. Masę przekładamy do dużej keksówki. Pasztet pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!