Wegetariański pasztet na bazie cieciorki to świetna alternatywa dla jego mięsnego kolegi. Zdrowy, smaczny i co ważne- błyskawiczny w przygotowaniu. Pasztet ma delikatną, kremową konsystencję, nie kruszy się i nie rozpada. Zdecydowanie polecam :) .Składniki· 2 puszki (po 400 g) ciecierzycy- należy dokładnie odsączyć z zalewy· pół szklanki płatków owsianych· 1/3 szklanki oleju rzepakowego· 1 duża cebula· 1 duża marchewka· ząbek czosnku· pęczek szczypiorku· 2 jajka· sól - ok. 1 łyżeczki· pieprz - ok. 1/2 łyżeczki· gałka muszkatołowa - ok. 1 łyżeczki· 2 łyżki octu balsamicznegoCebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażymy na odrobinie oleju- najpierw podsmażamy czosnek, potem dorzucamy resztę warzyw. Pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek- powinien się skarmelizować. Warzywa dodajemy do ciecierzycy. Dodajemy olej, płatki owsiane oraz jajka. Całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i octem. Masę przekładamy do małej keksówki. Pasztet pieczemy ok. 50- 60 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!