Wykonanie
Wiosna
młode listki zieleniące się na dworze nastrajają na lekką, sycącą i pyszną
sałatkę. Postanowiłam połączyć
sałatę,
seler naciowy,
groszek,
ser mozzarella a całość polać kwaśnym dresingiem. Wyszło rewelacyjnie.Porcja dla 4 osóbSkładniki:opakowanie mixu
sałat,pół puszki
groszku,3
łodygi selera naciowego,
ser mozzarella,garść
kiełków rzodkiewki,plaster
grejpfruta,
pomidor lub kilka koktajlowych,2 łyżki
soku z cytryny,łyżeczka
ziół prowansalskich,2 łyżki zimnej
wody,3 łyżki
oliwy z oliwek,
pieprz i
sól,2 gałązki świeżej
bazyliiPrzygotowanie:
Seler pokroić w niewielkie kawałki,
pomidory w ósemkę. Do miski przełożyć
sałatę, odcedzony
groszek, pokrojonego
selera oraz
pomidory. W misce wymieszać
sok z cytryny,
oliwę oraz
wodę, doprawić
ziołami prowansalskimi i świeżą
bazylią. Do miseczki z dresingiem dodać pokrojony w kostkę
ser mozzarella. Wymieszać i przełożyć do
sałaty. Dodać
kiełki .
Sałatkę doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Na wierzch dodać pokrojone kawałki
grejpfruta.