ßßß
Składniki :2 litry rosołu, bulionu lub wywaru z wędzonki (u mnie rosół z wędzonej golonki)4 surowe kiełbaski (białe, ja użyłam lokalnych, brytyjskich kiełbasek z ziołami)100-150g boczku1 cebula2 rozgniecione ząbki czosnkukilka ziaren czarnego pieprzu1-2 łyżeczki majeranku0 , 5 litra zakwasu0,5 łyżeczki chrzanu (opcjonalnie)sol, pieprz2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie :Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i powoli smażyć, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a boczek ładnie się przypiecze. Gdy na patelni będzie już sporo tłuszczu dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć aż się przyrumieni.Bulion podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, dodać do niego przesmażony boczek z cebulą, białą kiełbasę, ziarna pieprzu, zmiażdżone ząbki czosnku i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Stopniowo dolewać dobrze wymieszany zakwas, aby żurek nie wyszedł za kwaśny i/lub zbyt gesty. Po dolaniu kolejnych porcji zupę zamieszać i próbować i tak aż do uzyskania pożądanego smaku. Wrzucić majeranek roztarty w dłoniach (opcjonalnie dodać także niewielka ilość chrzanu dla zaostrzenia smaku żurku) i gotować jeszcze przez kilka minut. Podawać z kiełbaskami i jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego !