Wykonanie
Płynne czwartkiŻurek wielkanocny to w moim rodzinnym domu tradycyjna zupa jedzona podczas tych świąt. Najlepszy był oczywiście taki podawany w
chlebie, dzięki
czemu zyskiwał jeszcze głębszy i pełniejszy smak. Ja zaserwowałam dzisiejszy żurek na talerzu, ale gwarantuje, że jest on równie smaczny. Mój żurek przygotowałam na wywarze z wędzonej
golonki gotowanym przez całą noc w wolnowarze ;) Czy możecie wyobrazić sobie smak i zapach tego rosołu? Coś niesamowitego! Dzięki takiej bazie żurek odznacza się niezwykle głębokim smakiem i wspaniałym aromatem. Polecam!
Składniki :2 litry rosołu,
bulionu lub
wywaru z wędzonki (u mnie rosół z wędzonej
golonki)4 surowe
kiełbaski (białe, ja użyłam lokalnych, brytyjskich kiełbasek z
ziołami)100-150g
boczku1
cebula2 rozgniecione ząbki
czosnkukilka ziaren
czarnego pieprzu1-2 łyżeczki
majeranku0 , 5 litra zakwasu0,5 łyżeczki
chrzanu (opcjonalnie)sol,
pieprz2
jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie :
Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i powoli smażyć, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a
boczek ładnie się przypiecze. Gdy na patelni będzie już sporo tłuszczu dodać pokrojoną w drobną kostkę
cebulę, smażyć aż się przyrumieni.
Bulion podgrzewać na niezbyt dużym ogniu, dodać do niego przesmażony
boczek z
cebulą,
białą kiełbasę, ziarna
pieprzu, zmiażdżone ząbki
czosnku i gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Stopniowo dolewać dobrze wymieszany zakwas, aby żurek nie wyszedł za kwaśny i/lub zbyt gesty. Po dolaniu kolejnych porcji zupę zamieszać i próbować i tak aż do uzyskania pożądanego smaku. Wrzucić
majeranek roztarty w dłoniach (opcjonalnie dodać także niewielka ilość
chrzanu dla zaostrzenia smaku
żurku) i gotować jeszcze przez kilka minut. Podawać z
kiełbaskami i
jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego !