Wykonanie
Bardzo szybkie i bardzo proste kruche
ciasteczka.Przepis otrzymałam od znajomej, i musiałam prędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :))Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem:
dżemem, powidłami,
marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam!Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc z
dżemem wycieknie on nam bokami,
ciastka nie stracą przy tym na smaku ;-)

Składniki:3 s zkl.
mąki200g zimnego
masła (
margaryny)120 ml kwaśnej
śmietany 18%3
żółtka1/2 szkl.
cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier wanilinowyDodatkowo: na nadzienie: 1 słoik
dżemu lub powidełdo posmarowania:
białka (od
żółtek)do posypania:
cukierWykonanie:Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż do połączenia się. Formujemy kulę, zawijamy w folię spozywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (ok. 1h). Po wyjęciu rozwałkowyjemy na prostokąt. Ucinamy długie paski. Na każdy z nich nakładamy
dżem i zwijamy w rulonik. Następnie nasz długi rulon przycinamy na mniejsze (dowolnej długości) kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym
białkiem i posypujemy
cukrem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 15 minut.

