Wykonanie
Dziś kolejna moja "wariacja" dotycząca wyfiletowanych kurzych udek.Te maleństwa są wdzięczne w obróbce i pyszne w smaku.Z tych małych filecików robiłam już wcześniej gulasz, faszerowałam je mielonym
mięsem, a dziś podsmażyłam i dusiłam w sosie z suszonymi, leśnymi
grzybami.Obiad wyszedł pierwsza klasa!

Składniki:6 wyluzowanych
udek kurczakaprzyprawa do kurczaka (lub ulubione
przyprawy)
tymianek1
cebula2 ząbki
czosnku2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiegogarść
suszonych grzybówole jWykonanie:

Wyluzowane udka posypujemy z obu stron ulubionymi
przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h.
Grzyby moczymy w zimnej wodzie. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy z obu stron filety z udek, następnie dodajemy posiekaną
cebulę, zmiażdżony ząbek
czosnku,
liść laurowy,
ziele angielskie. Mieszamy, chwilę smażymy całość po czym wlewamy z
wodą namoczone
grzyby. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż
mięso będzie miękkie. 10-15 minut przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę, aby sos zgęstniał, a
woda odparowała. Na koniec próbujemy i ew. doprawiamy
solą lub
pieprzem.
