ßßß Cookit - przepis na FILECIKI Z KURZYSZ UDEK W CIEMNYM SOSIE Z GRZYBAMI

FILECIKI Z KURZYSZ UDEK W CIEMNYM SOSIE Z GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejna moja "wariacja" dotycząca wyfiletowanych kurzych udek.
Te maleństwa są wdzięczne w obróbce i pyszne w smaku.
Z tych małych filecików robiłam już wcześniej gulasz, faszerowałam je mielonym mięsem, a dziś podsmażyłam i dusiłam w sosie z suszonymi, leśnymi grzybami.
Obiad wyszedł pierwsza klasa!
Składniki:
6 wyluzowanych udek kurczaka
przyprawa do kurczaka (lub ulubione przyprawy)
tymianek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
garść suszonych grzybów
ole j
Wykonanie:
Wyluzowane udka posypujemy z obu stron ulubionymi przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Grzyby moczymy w zimnej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy z obu stron filety z udek, następnie dodajemy posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie. Mieszamy, chwilę smażymy całość po czym wlewamy z wodą namoczone grzyby. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. 10-15 minut przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę, aby sos zgęstniał, a woda odparowała. Na koniec próbujemy i ew. doprawiamy solą lub pieprzem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2016/02/fileciki-z-kurzysz-udek-w-ciemnym-sosie.html