ßßß
Biszkopt:4 jaja1 szkl cukru4 łyżki oleju1 szkl mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaUbijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. CMasa:3 jaja1 szkl cukru1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 masło1/2 litra mleka2/3 mleka zagotowujemy . Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do nich mąki, a następnie wlewamy na gotujące mleko i mieszając by się nie przypaliło gotujemy do momentu aż powstanie gęsty budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu.Poncz:0,5 l wodyOlejek rumowycukier waniliowysok z cytrynyspirytus lub wódkaDodatkowo:paczka okrągłych biszkoptówsłoik kwaśnego dżemu (ja użyłam z czerwonej porzeczki)tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też mleczna)kilka łyżek mlekaBiszkopt przekrawamy na pół, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wykładamy resztę kremu. Na wierzchu układamy nasączone w ponczu biszkopty i polewamy roztpioną w kąpieli wodnej czekoladą. Całośc najlepiej schłodzic przez całą noc przed podaniemSmacznego




