Wykonanie
To ciasto to taki smak dzieciństwa. Mocno pijany
biszkopt, delikatny, słodki krem budyniowy przełamane kwaskowatym
dżemem i zwieńczone
biszkoptami oblanymi
czekoladą. Po prostu pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy.
Biszkopt:4
jaja1 szkl
cukru4 łyżki
oleju1 szkl
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaUbijamy
białka z
cukrem, dodajemy
żółtka, a gdy się połączą wsypujemy ostrożnie
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wlewamy
olej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. CMasa:3
jaja1 szkl
cukru1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
masło1/2 litra
mleka2/3
mleka zagotowujemy .
Jajka ubijamy z
cukrem i dodajemy do nich
mąki, a następnie wlewamy na gotujące
mleko i mieszając by się nie przypaliło gotujemy do momentu aż powstanie gęsty
budyń. Miękkie
masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu.Poncz:0,5 l
wodyOlejek rumowycukier waniliowysok z cytrynyspirytus lub
wódkaDodatkowo:paczka okrągłych
biszkoptówsłoik kwaśnego
dżemu (ja użyłam z
czerwonej porzeczki)tabliczka
czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też
mleczna)kilka łyżek
mlekaBiszkopt przekrawamy na pół, nasączamy ponczem, smarujemy
dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią
biszkoptu i wykładamy resztę kremu. Na wierzchu układamy nasączone w ponczu
biszkopty i polewamy roztpioną w kąpieli
wodnej czekoladą. Całośc najlepiej schłodzic przez całą noc przed podaniemSmacznego





