Wykonanie
To ciasto jest wywołuje na mych ustach uśmiech na samo wspomnienie o nim. Nie wiem czy to zasługa złocistych
moreli, których kolor przypomina mi słońce (a ostatnio zdecydowanie go brakuje), czy może delikatnego, puszystego ciasta z kawałkami
czekolady, czy wreszcie lekkiej serowej pianki oblanej
czekoladą. Jedno jest pewne to fantastyczna kompozycja smaków, która zachwyci każdego. Dlatego spróbujcie koniecznie.

Ciasto:tabliczka
czekolady gorzkiej (jeśli ktoś nie lubi może być
mleczna)250
masła lub
margaryny3/4 szkl. (175g)
cukru5 jaj2 1/4 szkl. (300g)
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szkl.
mlekapuszka lub słoik
moreli ok 400 g.
Miękką margarynę ucieramy z
cukrem na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym
jajku. Gdy składniki się połączą wsypujemy
mąkę z proszkiem i wlewamy
mleko tak (ciasto ma być gęste, ale na tyle by dało się je bez problemu mieszać mikserem). Na koniec wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę
czekoladę. Przekładamy do blaszki do pieczenia (23x35 cm) i układamy odsączone z kompotu/zalewy
morele. Pieczemy w 170 st. C przez ok 35-40 minut do tzw suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimyKrem
serowy:500 g.
twarożku kremowego (np. president)3 łyżeczki
żelatyny2 łyżeczki
cukru pudru200g
śmietany 30% (może być 36%)tabliczka
czekolady gorzkiej lub
mlecznejkilka łyżek
mlekaŻelatynę zalewamy niewielką ilością
mleka i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Ubijamy schłodzoną
śmietankę z
cukrem pudrem, a następnie delikatnie mieszamy z
serkiem i rozpuszczoną
żelatyną. Wykładamy na ciasto.
Czekoladę rozpuszczamy z
mlekiem w kąpieli
wodnej i polewamy nią wierzch ciasta. Możecie także zrobić tradycyjną
polewę czekoladową, bo ta z
czekolady przy krojeniu "brudziła krem" co widać na zdjęciach.Smacznego.



