ßßß Cookit - przepis na Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

nazwa

Wykonanie

Bardzo treściwa i rozgrzewająca zupa. W sam raz na zimowe obiadki.Posiada kilka odmian jednak ja prezentuję wersję tę najbardziej ulubioną. Zupa powinna być lekko pikantna,gęsta i uwodzić aromatem wędzonej papryki. Jest ona bardzo łatwo dostępna w sklepach internetowych. Polecam jej zakup gdyż zobaczycie zdecydowaną różnicę gdy użyjecie jej zamiast słodkiej papryki.
70 dag szynki wieprzowej
3 duże cebule
4 spore ziemniaki
2 czerwone papryki
1\2 opakowania mrożonej kukurydzy - w sezonie 3 kolby świeżej
kartonik przecieru pomidorowego
2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
chilli do smaku
sól i świeżo mielony pieprz
smalec lub tak jak u mnie rama w płynie
Umyte i osuszone mięso kroimy w dość dużą kostkę,solimy.. Tak samo kroimy cebulę,ziemniaki i paprykę.
W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz,wrzucamy mięso i smażymy aż ładnie się zrumieni.
Wsypujemy paprykę,chwilę smażymy do momentu,gdy zacznie się unosić fantastyczny paprykowy zapach,dodajemy cebulę i zalewamy wodą lub wywarem mięsnym. Ilość płynu należy dostosować w\g gustu.Jedni bowiem wolą zupy bardziej płynne inni gęściejsze.
Gdy mięso zdecydowanie zmięknie dodajemy ziemniaki,kukurydzę i przecier. Pod koniec wrzucamy paprykę i absolutnie nie wolno nam dopuścić by ta się rozpadła. Powinna zmięknąć lecz nie na tyle by odchodziła od niej skórka.Doprawiamy do smaku. Podajemy bardzo gorącą z kromką ciemnego pieczywa.
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2016/02/zupa-gulaszowa.html