Wykonanie


Bardzo treściwa i rozgrzewająca zupa. W sam raz na zimowe obiadki.Posiada kilka odmian jednak ja prezentuję wersję tę najbardziej ulubioną. Zupa powinna być lekko pikantna,gęsta i uwodzić aromatem wędzonej
papryki. Jest ona bardzo łatwo dostępna w sklepach internetowych. Polecam jej zakup gdyż zobaczycie zdecydowaną różnicę gdy użyjecie jej zamiast
słodkiej papryki.70 dag
szynki wieprzowej3 duże
cebule4 spore
ziemniaki2
czerwone papryki1\2 opakowania mrożonej
kukurydzy - w sezonie 3 kolby świeżejkartonik
przecieru pomidorowego2 łyżki wędzonej
słodkiej paprykichilli do smaku
sól i świeżo mielony
pieprzsmalec lub tak jak u mnie
rama w płynieUmyte i osuszone
mięso kroimy w dość dużą kostkę,solimy.. Tak samo kroimy
cebulę,
ziemniaki i
paprykę.W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz,wrzucamy
mięso i smażymy aż ładnie się zrumieni.Wsypujemy
paprykę,chwilę smażymy do momentu,gdy zacznie się unosić fantastyczny
paprykowy zapach,dodajemy
cebulę i zalewamy
wodą lub
wywarem mięsnym. Ilość płynu należy dostosować w\g gustu.Jedni bowiem wolą zupy bardziej płynne inni gęściejsze.Gdy
mięso zdecydowanie zmięknie dodajemy
ziemniaki,
kukurydzę i przecier. Pod koniec wrzucamy
paprykę i absolutnie nie wolno nam dopuścić by ta się rozpadła. Powinna zmięknąć lecz nie na tyle by odchodziła od niej skórka.Doprawiamy do smaku. Podajemy bardzo gorącą z kromką
ciemnego pieczywa.