ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone faszerowane fetą i oliwkami

Kotlety mielone faszerowane fetą i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Typowo polski obiad... rosół i kotlet schabowy lub mielony :) Nie mam oczywiście nic przeciwko tradycyjnym smakom, lecz czasem lubię je urozmaicić. I tak właśnie powstały kotleciki mielone, które w środku kryją małą niespodziankę!
Składniki:
0,5 kg łopatki wieprzowej
2 kromki chleba razowego
1 cebula
mleko
jajko
pęczek koperku
bułka tarta
oliwki
100 g sera feta
olej
oliwa
sól
pieprz
papryka słodka
vegeta
Przygotowanie:
Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy do rozmiękczenia. Gdy namięknie dodajemy go do mielonego mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Koperek siekamy - także dodajemy. Wbijamy jajko oraz dodajemy sól pieprz paprykę słodką i vegetę. Wszystko wyrabiamy.
Odrywamy po kawałku mięsnej masy i robimy z niej placuszki. Na każdym placku układamy kostkę fety oraz oliwkę. Zamykamy placki formując w ten sposób kotleciki. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przez chwilę kotlety z obu stron - do zarumienienia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Po obsmażeniu przekładamy kotleciki do żaroodpornego naczynia spryskanego oliwą. Pieczemy w piekarniku, z funkcją termoobiegu przez około 20-25 minut.
Smacznego ! ;)
Źródło:http://thetastetherapy.blogspot.com/2016/04/kotlety-mielone-faszerowane-feta-i.html