Wykonanie
Gdy otrzymałam produkty od Delecty i dowiedziałam się o organizowanym konkursie - jego tematyka bardzo przypadła mi do gustu. Zadaniem konkursowym, oprócz przygotowania smakowitego wypieku jest napisanie o kryzysowej sytuacji, w której dany smakołyk mógłby się sprawdzić.Na co dzień w mojej pracy spotykam się ludźmi, którzy przeżywają w swoim życiu kryzys. A ponieważ nazwa mojego bloga nawiązuje do mojej pracy od razu przyszedł mi do głowy pomysł na "coś słodkiego" co byłoby idealne w kryzysowej sytuacji.Każdy z nas ma do czynienia w swoim życiu z sytuacjami kryzysowymi. Według słownikowej definicji samo słowo "kryzys" oznacza wybór, zmaganie się, decydowanie, walkę - któremu towarzyszy presja czasu. Dzięki mojej pracy, gdy zaczęłam myśleć o znaczeniu kryzysów w naszym życiu -
doszłam do wniosku, że często kryzys może być dla nas czymś dobrym. Dlaczego? Ponieważ będąc w kryzysie w jakiś sposób mobilizujemy się do działania. Ta mobilizacja sprawia, że często właśnie w takim momencie zyskujemy siłę aby dokonywać w naszym życiu ważnych dla nas zmian. Wtedy zaczynamy szukać rozwiązania dla danej sytuacji.Nawiązując do konkursu - co można zrobić aby przetrwanie tego trudnego, kryzysowego okresu było dla nas łatwiejsze? Jedną z ważnych wtedy rzeczy jest niezapominanie o tym, aby mimo wszystko, mimo trudności pozwolić sobie na małe chwile przyjemności, chwilę oddechu i zapomnienia. I wtedy warto osłodzić sobie życie w dosłownym tego słowa znaczeniu :) Siadając przy kawałku delikatnego, puszystego, wilgotnego, pachnącego
korzennymi przyprawami kawałka ciasta i rozkoszując się zapachem świeżo parzonej
kawy. Ciasto, które postanowiłam przygotować, już samą swoją nazwą do tego zobowiązuje! Do jego przygotowania będziemy potrzebować:Składniki:200 g
masła1
cukier wanilinowy Delecta1 szklanka
cukru3
jajka2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia Delecta1 łyżeczka
sody oczyszczonej1
przyprawa do szarlotki Delecta90 g mieszanki bakaliowej do ciasta2
jabłka2
gruszkicukier puderPrzygotowanie:W osobnej misce łączymy ze sobą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
przyprawę do szarlotki. Miękkie
masło miksujemy razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym
jajku nadal miksując. Następnie wsypujemy po łyżce suchych składników i mieszamy wszystko na wolnych obrotach do czasu aż składniki się połączą.
Jabłka i
gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Owoce oraz mieszankę
bakaliową (
orzechy,
rodzynki,
żurawina) dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Wierzch posypujemy
cukrem pudremSmacznego ! ;)





