Wykonanie
Sernik Izaura,
dziwna nazwa ale sernik przepyszny. Nigdy jakoś nie interesowałam się pochodzeniem nazwy tego wypieku ale jest inna i może dzięki temu znana. Sernik jest na
kakaowym spodzie, a
ser bardzo delikatny, puszysty. Ogólnie ciacho, które rozpływa się w ustach. Przepis sprawdzony co roku z zeszytu mojej babci.Składniki na
kakaowy spód:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej,1 i 1/2 szklanki
cukru lub
ksylitolu,3 łyżki
kakao,1 kostka
masła,2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia,1
cukier waniliowy (16g),4
jajka,5 łyżek
wody,
Masło,
cukry,
kakao i
wodę gotujemy przez 5 minut do połączenia składników. Następnie wbijamy 4
żółtka i mieszamy na jednolitą masę. Do gotowej masy dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia a na sam koniec ubitą pianę z
białek. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do formy ( u mnie to tortownica).Składniki na
serową masę:60 g
sera białego,4
jajka,1 szklanka
cukru lub
ksylitolu,100 g
masła,
Ser musimy zmielić przy najmnej 3
razy. Następnie
masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy
potem jajka a na sam koniec
ser. Miksujemy tylko do połączenia by nie napowietrzyć masy. Masę wykładamy łyżką na ciasto i wkładamy do piekarnika.Pieczemy w 180°C przez 60 minut.Gotowe, wystudzone polewamy
czekoladą lub posypujemy
kokosem.Smacznego :)-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Z okazji Świąt Wielkiej Nocy chcę życzyć wam KochaniRodzinnej i spokojnej atmosfery,Pysznych wypieków na
stole które będą cieszyć podniebienia waszych
bliskich,Mokrego dyngusa, miejmy nadzieję, że pogoda się uda.Słodka Kuchareczka