ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy suflet z malinami

Czekoladowy suflet z malinami

nazwa

Wykonanie

Już jutro 14 luty - Święto Zakochanych. W tym roku przygotowałam dla Was gorącego sufleta z malinkami. Ciastko jest przepyszne z wielu względu ale w szczególności słynie z płynnej czekolady na środku. Z wierzchu jest chrupiące natomiast w środku płynie czekoladowa lawa. Wielu z Was mówi na niego "Lava cake". Nie ma nic lepszego jak gorący suflet na deser po romantycznej kolacji.
Składniki na 4 porcje:
100 g gorzkiej czekolady,
100 g zimnego masła,
3 jajka,
100 g drobnego cukru,
50 g mąki pszennej,
maliny
* zamiast malin można użyć bitej śmietany, granata lub gałki lodów waniliowych,
Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy już idealnie nam się połączy odkładamy do ostudzenia. W tym czasie obijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę a następnie przesianą mąkę.
Ramekiny smarujemy masłem i oprószamy kakao by łatwiej było nam wyciągnąć suflet z naczynka.
Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Teraz najtrudniejsza część!!! Musicie wyczuć swój piekarnik. Ja piekłam przez 15 minut i wyszły idealne natomiast najlepiej sprawdzić to na jednym suflecie i kontrolować od 10 minut. Pamiętajcie wierzch musi być chrupiący a środek płynny.
Gotowe suflety odkładamy na bok na 1 minutkę. Po upływie tego czasu możemy delikatnie i ostrożnie wyciągnąć sufleta na talerz. Najlepiej przyłożyć talerz do wierzchu ramekina i odwrócić.
Gotowego możemy posypać cukrem pudrem i udekorować malinkami.
Smacznego :)
Słodkich Walentynek !!!
Źródło:http://slodkakuchareczka.blogspot.com/2016/02/czekoladowy-suflet-z-malinami.html