Wykonanie

Już jutro 14 luty - Święto Zakochanych. W tym roku przygotowałam dla Was gorącego sufleta z
malinkami.
Ciastko jest przepyszne z wielu względu ale w szczególności słynie z płynnej
czekolady na środku. Z wierzchu jest chrupiące natomiast w środku płynie czekoladowa lawa. Wielu z Was
mówi na niego "Lava
cake". Nie ma nic lepszego jak gorący suflet na deser po romantycznej kolacji.Składniki na 4 porcje:100 g
gorzkiej czekolady,100 g zimnego
masła,3
jajka,100 g drobnego
cukru,50 g
mąki pszennej,
maliny* zamiast
malin można użyć
bitej śmietany,
granata lub gałki
lodów waniliowych,
Masło wraz z
czekoladą rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Gdy już idealnie nam się połączy odkładamy do ostudzenia. W tym czasie obijamy
jajka z
cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy przestudzoną
czekoladę a następnie przesianą
mąkę.Ramekiny smarujemy
masłem i oprószamy
kakao by łatwiej było nam wyciągnąć suflet z naczynka.Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.Teraz najtrudniejsza część!!! Musicie wyczuć swój piekarnik. Ja piekłam przez 15 minut i wyszły idealne natomiast najlepiej sprawdzić to na jednym suflecie i kontrolować od 10 minut. Pamiętajcie wierzch musi być chrupiący a środek płynny.Gotowe suflety odkładamy na bok na 1 minutkę. Po upływie tego czasu możemy delikatnie i ostrożnie wyciągnąć sufleta na talerz. Najlepiej przyłożyć talerz do wierzchu ramekina i odwrócić.Gotowego możemy posypać
cukrem pudrem i udekorować
malinkami.Smacznego :)Słodkich Walentynek !!!