ßßß
Cały tydzień było szaro i buro a dziś słoneczko zajrzało mi w okno. Czyżby na stałe zawitała prawdziwa wiosna? Mam nadzieję, bo gotowam popaść w jakąś depresję!Dziś proponuję makowo-cytrynowy przekładaniec. Jest łatwiejszy w wykonaniu, niż na to wygląda i przygotowuje się go całkiem szybko. Pyszna równowaga słodyczy i cytrynowej kwaskowatości.Składniki (kwadratowa tortownica o boku 25cm):Na biszkopt:-5 dużych jaj-szczypta soli-5 łyżek mąki pszennej-5 łyżek mąki ziemniaczanej-1 łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżki suchego maku-10 łyżek cukru-skórka otarta z dwóch cytrynNa krem:-budyń waniliowy-150g masła w temperaturze pokojowej-3-4 łyżki cukru pudru-2 łyżki ekstraktu waniliowego-500ml mlekaPonadto:-ok. 400g masy kajmakowej (ja użyłam gotowej, ale można przygotować samemu)-ok. 300g powideł śliwkowych-kakao do oprószeniaMąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy mak i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy żółtka (po jednym) a następnie, łyżka po łyżce, cukier oraz skórkę cytrynową. Na końcu dodajemy mączna mieszankę i delikatnie ale dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po wystudzeniu.Przygotowujemy krem. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale nie dodajemy cukru. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Po łyżce dodajemy zimny budyń a na końcu powoli wlewamy ekstrakt.Gotowy biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Pierwszy blat smarujemy równomiernie masą kajmakową, drugi powidłami śliwkowymi a na sam wierzch wykładamy krem budyniowy. Obficie i równomiernie oprószamy kakao. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!