Wykonanie

Cały tydzień było szaro i buro a dziś słoneczko zajrzało mi w okno. Czyżby na stałe zawitała prawdziwa wiosna? Mam nadzieję, bo gotowam popaść w jakąś depresję!Dziś proponuję
makowo-
cytrynowy przekładaniec. Jest łatwiejszy w wykonaniu, niż na to wygląda i przygotowuje się go całkiem szybko. Pyszna równowaga
słodyczy i cytrynowej kwaskowatości.Składniki (kwadratowa tortownica o
boku 25cm):Na
biszkopt:-5 dużych jaj-szczypta
soli-5 łyżek
mąki pszennej-5 łyżek
mąki ziemniaczanej-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-2 łyżki suchego
maku-10 łyżek
cukru-skórka otarta z dwóch
cytrynNa krem:-
budyń waniliowy-150g
masła w temperaturze pokojowej-3-4 łyżki
cukru pudru-2 łyżki ekstraktu
waniliowego-500ml
mlekaPonadto:-ok. 400g masy kajmakowej (ja użyłam gotowej, ale można przygotować samemu)-ok. 300g
powideł śliwkowych-
kakao do oprószenia
Mąki przesiewamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
mak i mieszamy.
Białka oddzielamy od
żółtek, dodajemy szczyptę
soli i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy
żółtka (po jednym) a następnie, łyżka po łyżce,
cukier oraz
skórkę cytrynową. Na końcu dodajemy mączna mieszankę i delikatnie ale dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub
łopatki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po wystudzeniu.Przygotowujemy krem.
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale nie dodajemy
cukru. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puszystą masę. Po łyżce dodajemy zimny
budyń a na końcu powoli wlewamy ekstrakt.Gotowy
biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Pierwszy blat smarujemy równomiernie masą kajmakową, drugi powidłami śliwkowymi a na sam wierzch wykładamy krem budyniowy. Obficie i równomiernie oprószamy
kakao. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Smacznego!