Wykonanie
Babka to jedno z najpopularniejszych wypieków. Z pewnością swoja popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a także temu, iż z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając ulubione dodatki. Ta ma lekko wyczuwalny aromat herbaciany i jest wprost idealna do popołudniowej
kawki jak i na wielkanocny stół.
Składniki:80 g miękkiego
masła130 g
cukru2
jajkaszczypta
soli250 ml mocnego naparu czarnej
herbaty200 g
mąki pszennej50g
maki ziemniaczanejłyżeczka
sodyłyżeczka
proszku do pieczenie3 łyżki
olejuSposób przygotowania:Zaparzamy
herbatę w 250ml
wody. Studzimy. Miękkie
masło ucieramy na gładką, białawą masę z
cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym
żółtku oraz
olej.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli.
Maki przesiewamy z
sodą i
proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy na przemian sypkie składniki oraz
herbatę do ich wyczerpania. Całość mieszamy aż uzyska jednolitą konsystencję. Wg. Uznania możną dodać
rodzynki namoczone w
rumie,
suszona żurawinę czy posiekane
orzechy. Przekładamy do formy z kominem i pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.