Wykonanie
Ciasto mocno
kawowe, aromatyzowane naparem z
kawy oraz
likierem kawowym
Dlaczego babki piecze się w kominach ? Czy wieńce są tylko dla ciekawego kształtu ciasta?Carla Bardi w książce Babki i wieńce - Ponad 50 sprawdzonych przepisów, w prosty sposób wyjaśnia dlaczego użycie tortownicy z tuleją - zwanej też wieńcem, jak również formy do pieczenia babki - z kominem, jest przy niektórych wypiekach nieodzowne.W takiej formie można upiec każde ciasto, lecz niektóre nadają się do tego lepiej niż inne. Do takich należą babki z gęstego, ciężkiego ciasta, do którego używa się dużej ilości
masła oraz ciasta, które się krótko pieką, takie jak lekkie
biszkopty. Dzięki wewnętrznej tulei ciepło jest rozprowadzane do środka ciasta, zapewniając równomierne pieczenie. To samo ciasto w zwykłej formie często pozostaje niedopieczone w środku, podczas gdy brzegi zaczynają się już przyrumieniać. Książka, oprócz wielu intrygujących przepisów, ma również ciekawy kształt i wielkość właśnie tortownicy do pieczenia. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem babki o charakterystycznym kształcie wieńca, wykonanym z góry. Podsumowując, istna kopalnia pomysłów i mistrzowskie ich zobrazowanie :)Mam mocne postanowienie wypróbować wszystkie przepisy zawarte w tej książce. Jeden, poniżej, już za pasem, zostało jeszcze 58! :)

Składniki na dużą tortownicę z tuleją, o średnicy 26cm:1 i 2/3 szkl.
maki pszennej [250g]1/3 szkl. gorzkiego
kakao [50g]1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
wody - zimnej1/2 szkl. mocnego naparu z
kawy [120ml] - zimnej, dałam na tę ilość płynu 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1/2 szkl.
likiery kawowego [120ml] - u mnie ciemna część Sheridan's3/4 kostki
masła roślinnego [180g] - miękkiego1 i 1/4 szkl.
cukru [250g]4 duże
jaja - oddzielić
żółtka od
białekszczypta
soli
Przygotowanie zajmie tu tylko 20 minut, po uprzednim ulokowaniu "pod ręką" wszystkich, niezbędnych składników.Piekarnik rozgrzać do 170C - kratka ulokowana na środkowym poziomie, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.Tortownicę z tuleją wysmarować
masłem i obsypać
mąką.Do średniej miski przesiać
mąkę z
kakao i
proszkiem do pieczenia.W kolejnej misce rozpuścić w wodzie
sodę oczyszczoną. Wmieszać napar z
kawy i
likier kawowy.W dużej misce utrzeć mikserem na średnich obrotach
masło z
cukrem na gładką, jasną masę. Następnie dodawać pojedynczo
żółtka, ubijając tylko na tyle, aby połączyć je z masą.Ustawić mikser na wolne obroty i stopniowo wymieszane suche składniki (
mąka,
kakao, proszek) na przemian z mieszanka
kawową (rozpuszczona
soda,
kawa,
likier).W oddzielnej, dużej misce ubić mikserem na szybkich obrotach
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę.Dużą, gumową
łopatką wmieszać ostrożnie ubite
białka do ciasta.Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy.Wstawić formę z
ciastem do nagrzanego piekarnika - przez cały ten czas nagrzewał się do 170C - i piec ok. 50 minut do suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika, okroić
ostrym, cienkim nożem brzegi ciasta, aby łatwiej odeszło od formy. pozostawić je w formie do przestygnięcia. Po ok. 20 minutach wyjąć delikatnie z formy i odstawić do zupełnego ostygnięcia - może być na metalowej kratce, ale nie musi.Udekorować ulubioną polewą lub lukrem - u mnie szlaczki z
czekolady .




