ßßß
Co ja tu będę dużo gadać... Niech składniki i wygląd babki przemówią same za siebie! Sami zróbcie i potwierdzicie, że w smaku rewelacyjna :)Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH):CIASTO:5 jaj - duże3/4 szkl. cukru2/3 szkl. mąki pszennej3 budynie śmietankowe - na 1/2 litra mleka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek majonezu FOLWARK - płaskie1 aromat pomarańczowy3 łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrzeszczypta soli1 łyżeczka oliwy - do wysmarowania formy silikonowejLUKIER:2/3 szkl. cukru pudru2-3 łyżki gorącego mlekakilka kropel aromatu pomarańczowegoszczypta pomarańczowego barwnika spożywczego w proszku - wystarczy ilość nabrana na czubek wykałaczkiskórka pomarańczowa w cukrze - do dekoracji
W dużej ubić mikserem białka ze szczypta soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka, mąkę, budynie, proszek do pieczenia i krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki .Silikonową formę do babki wysmarować oliwą. Przełożyć do niej ciasto.Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok. 35-40 min - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do przestudzenia. Wyjmować z formy lekko ciepłe - nie będzie wtedy tak przywierać do silikonu.Aby przygotować lukier, należy utrzeć mikserem cukier puder z gorącym mlekiem - najlepiej robić to w wysokim, wąskim naczyniu, aby zawartość ne pryskała na boki. Można dodać szczyptę barwnika spożywczego dla koloru. Pod koniec ucierania wkropić trochę aromatu pomarańczowego. W zależności jak gęsty chcemy mieć lukier, należy kontrolować ilość dodawanych łyżek mleka - u mnie lukier był dość gęsty, tak że wylany na babkę, szybko zastygał.Gdy babka ostygnie, wylać na ni ą lukier. Wierzch udekorować drobno posiekaną skórk ą pomarańczową - wcześniej zasypaną w słoiczku cukrem i przechowywan ą w lodówce.




